Lovastúra- és huszárhagyományok-tábor
2019. június 18.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Testnevelési Egyetem Lovaskultúra szakának végzős hallgatóiként fantasztikus három napot tölthettünk el Győrffy-Villám András otthonában, a festői Tapolca-Diszelben. A tábor rövid bemutatkozások után lovastúra-vezetés előadással indult, amelyet előadónk hitelesen, több évtizedes tapasztalataival kiegészítve vetített elénk.

Lovastúra és huszárhagyományok tábor

Lovastúra és huszárhagyományok táborMásnap délelőtt folytattuk a témát, majd délután ellátogattunk Gyulakeszire, Gyulavezér Lovasbirodalmába, ahol lóosztás után nem csupán kiadós tereplovagláson vettünk részt, hanem felváltva vezettük egymást, a gyakorlatban is kipróbálva az elméletben tanultakat. Csodálatos terepeken jártunk, jókat vágtáztunk a gyönyörű Tapolcai-medencében és félig megmásztuk a Szent György-hegyet és a Csobáncot.

Meg kell jegyeznem, a foglalkozások között ínycsiklandó és felettébb kiadós fogásokkal örvendeztettek meg házigazdánk és kedves felesége. Alkalmunk nyílt továbbá a köztes időben betekintést nyerni a solymászat világába is. Esténként a vacsorát jó hangulatú, kötetlen szakmai beszélgetések követték, a háttérben még a magyar futballválogatottnak is szurkolhattunk. A kalandvágyó és rosszul alvó társakkal este még bebarangoltuk a pazar csillag- és holdfényes környéket, csodálatos látványt nyújtottak a sötét horizonton felsejlő tanúhegyek.

Lovastúra és huszárhagyományok táborAz utolsó nap kiadós reggeli után a magyar huszárhagyományok ismertetésével folytatódott, amit tanárunk nem mindennapi történelemórával vezetett be. Ebéd után búcsút vettünk Diszeltől és nyargaltunk tovább Szentbékkálára, ahol Dvoracsek György, a Káli Polo Klub vezetője már várt bennünket. Miután bevezetett bennünket a lovaspóló világába, megtekinthettük a sportágat a gyakorlatban is. Tüzetesen szemügyre vehettük a pólóra szelektált lovakat, majd újabb búcsúzkodás után kis csapatunkkal tettünk még egy balatonparti fakultatív kitérőt egy lovardába, ahol a lovasvállalkozások menedzsmentje tárgyból tanultak alapján mérlegeltük a lehetőségeket.

Lovastúra és huszárhagyományok tábor

Sajnos ezzel az utolsó egyetemi táborunk is véget ért, de hétvégén még teszünk egy rövid látogatást a Debreceni Lovasakadémián, ahol díjugratásból kell gyakorlati vizsgát tennünk.

szöveg és kép: Bugledits László

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!