Eb-re fel!
2019. július 25.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szerdán az ünnepélyes megnyitóval megkezdődött a sakk- és bridzs egyetemi Európa-bajnokság. Remélhetően az eseményt követően is lesz ok az ünneplésre, hiszen a Testnevelési Egyetem két hallgatója sakkban száll harcba az egyetemi Eb-címért.   

Eb-re fel!

Az eseményt a Testnevelési Egyetem (TE) a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel (MEFS) közösen rendezi a TFSE együttműködésében július 24. és 28. között a TE megújuló kampuszán, ahol ez lesz az első – és vélhetően nem az utolsó – nagyszabású nemzetközi egyetemi sportesemény.

A megnyitóünnepségen 19 európai ország 35 egyetemének  közel 140 versenyzője jelent meg, akik először Prof. Dr. Kiss Ádám, a MEFS elnökének beszédét hallgatták meg, majd ezt követően Fogarasi Norbert, a Magyar Sakkszövetség elnökségi tagja szólalt fel, aki kihangsúlyozta: a versenyzés mellett a jó hangulat is legalább annyira fontos.

Ezt követően Liviu Matac, az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) főkomisszárja tartott rövid beszédet, aki megköszönte a szervezőknek az áldozatos munkát. A megnyitó végén Dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem Tudományos rektorhelyettese is felszólalt.

Az esemény végén került sor a sportolók eskütételére, az eskü szövegét Varga Klára, a TFSE sakkozója, és Gyömbér Tamás versenybíró olvasta fel.

A megnyitón az EUSA technikai bizottságának képviseletében a holland Harry Van de Peppel (bridzs) és az ukrán Oleksandr Sulypa (sakk) is jelen voltak, akik a rendezvény zavartalan és sportszerű lebonyolításáért felelnek – reményeink szerint nem akad „komolyabb” dolguk.

Az első játéknapon, csütörtökön a bridzsezők már reggel fél tízkor asztalhoz ülnek, Magyarországot az Eötvös Lóránd Tudományegyetem hallgatói képviselik. A sakkozók rapid csapatversenye kicsit később, tizenegy órakor kezdődik, amelyen a Testnevelési Egyetem 2017-es egyetemi Eb-bronzérmes csapatának két tagja, Varga Klára és Terbe Zsuzsanna is harcba száll az érmekért.

Az igazán látványos egyéni villámpartikra vasárnap délutánig kell várni, de a látvány és az izgalom miatt mindenféleképp megéri az egyetemre ellátogatni, az esemény nyílt, bárki megtekintheti. És már csak azért is, mert a csapatversenyt követően Varga Klára és Terbe Zsuzsa az egyéni villámpartikon is szerencsét próbál.

Aki pedig nem a helyszínen nézi meg a mérkőzéseket, látogasson el a mindsports2019.eusa.eu weboldalra, amelyet a rendezők folyamatosan frissítenek a kontinensviadal alatt.

Bánfalvi Szabolcs - Márványkövi Ferenc

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!