Táplálkozással a sportsikerekért
2019. szeptember 2.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Sporttáplálkozás a jobb teljesítményért elnevezéssel dietetikai programot indított a Nemzeti Kézilabda Akadémia a Testnevelési Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központjának segítségével. Az első, egyben vitaindítónak szánt előadást prof. dr. Martos Éva a TE Sport-táplálkozástudományi Központjának szakmai vezetője tartotta a NEKA növendékei és edzői számára.

Táplálkozással a sportsikerekért (Martos Éva)

A helyes étkezési szokások kialakítása érdekében közel egyéves előkészítő munkát követően kialakított program a teljes 2019–2020-as tanévre vonatkozik. A szakemberek nemcsak előadásokat tartanak majd havi rendszerességgel Balatonbogláron, hanem személyes konzultációkat szerveznek a fiataloknak és konkrét menüjavaslatokkal is segítik a NEKA mesterszakácsának, Miseta Péter munkáját.

Az Akadémián szerda délelőtt megtartott első előadás során prof. dr. Martos Éva vezette be a fiatalokat a helyes táplálkozás alapjaiba, majd online kérdőív kitöltésével tesztelte tudásukat. Az eredmény kielégítő volt, a kérdések több mint háromnegyedére helyesen válaszoltak az akadémisták. A szakember csak akkor jegyezte meg viccesen, hogy lesz miről beszélgetniük a konzultációk során, amikor a kedvenc étel kérdésre a többség valamelyik rántott fogást nevezte
meg.

„A siker kulcsa a sport és táplálkozás összehangolása, ennek egyik legfontosabb felvetése, hogy mit és mikor esztek” – jelentette ki prof. dr. Martos Éva, aki szerint egy győztes mérkőzéshez nagyban hozzájárul, hogy a játékosok a találkozó előtt hogyan állították össze aznapi menüjüket. Ha rosszul választanak, fáradtak lehetnek, a teljesítményük pedig értelemszerűen visszaeshet. A hétköznapi kérdéseken túl a szakember az utóbbi években különösen a fiatal sportoló lányok körében elterjedt meggondolatlan fogyókúrák veszélyeire is felhívta a figyelmet, amelyek visszafordíthatatlan károsodásokat is okozhatnak a fejlődő szervezetben.

A fiataloknak megtartott előadást kóstolás követte, a NEKA mesterszakácsa által elkészített csokoládés energiaszeletet és az erdei gyümölcsös banános smoothie-t próbálhatták ki a növendékek. Az egészséges finomságok gyorsan eltűntek a tálcákról, majd az edzők beszélgethettek a szakemberrel a program gyakorlati megvalósításáról és tanítványaik étkezési szokásairól. Ennek során a sportolók által kedvelt táplálékkiegészítőkről is szó esett, amelyek használatával kapcsolatban Martos Éva azok veszélyéről is beszélt. Tervei között a személyes és online konzultációk mellett közös kedvcsináló főzések is szerepelnek, s egy veteményeskert létrehozását is hasznos ötletnek tartotta.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!