A MOB elnöke, Kulcsár Krisztián a TE-n járt
2019. december 16.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Őszintén a magyar sportról - ez lehetett volna annak a beszélgetésnek a címe, amelyet péntek este rendeztek a Testnevelési Egyetem Róma termében. Kulcsár Krisztián a Nemzetközi Sportkapcsolatok - Sportdiplomácia képzés vezetőjének, dr. Farkas Péternek a meghívására érkezett, hogy megossza gondolatait a képzés hallgatóival és az érdeklődőkkel.

A MOB elnöke rögtön biztosította a hallgatóságot, hogy minden feltett kérdésre szívesen válaszol. A beszélgetés moderálását dr. Szikora Katalin, a Társadalomtudományi Tanszék docense vállalta.

A MOB elnöke felvezetőjében elmesélte, hogyan is került a sportdiplomáciába: a nyelvtudás és a kapcsolatteremtő képessége tette lehetővé, hogy előrébb jusson ezen a pályán. Első kérdésként aztán meg is kapta a talán legnehezebb témát, vagyis hogy mi a véleménye a budapesti olimpiai pályázatról, illetve annak visszavonásáról. Sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy nem juthattunk el a végső döntésig, de úgy gondolja, hogy a másik két pályázat esélyesebb volt a budapestinél. Kulcsár Krisztián szerint hiba csak a múltbéli sikereinket emlegetni és erre apellálva magunknak akarni a rendezést, ehelyett ma kell erősnek lennie a sportolóinknak és a sportdiplomatáinknak egyaránt. Budapest emellett csak akkor tud eredményesen pályázni, ha sikerül a témát depolitizálni, hiszen pont a politika befolyása miatt került ebbe a helyzetbe a rendezési elképzelés.

A MOB elnöke Kulcsár Krisztián a TE-n járt

Vajon mi a helyzet a sportdiplomáciai-stratégiával? - tették fel a következő kérdést a hallgatók az elnök úrnak. Kulcsár Krisztián elmondása szerint jelenleg ilyen stratégia hazánkban nincsen, van azonban jól működő sportdiplomáciánk, erős lobbitevékenységünk, amely kiemel minket a hozzánk hasonló erősségű országok közül. A sportági szövetségek feladata a nemzetközi kapcsolatok ápolása, melybe a MOB-nem szól bele, ugyanakkor a segítségét ehhez szívesen felajánlja. A MOB egyébként jó kapcsolatot ápol a Külügyminisztériummal, mely pozitív hatással van sportdiplomáciánk eredményességére.

Az elnök úr a következőkben beszélt a MOB feladatairól, a 2016 óta történt változásokról, illetve arról is, hogy ennek a szervezetnek is célja piaci erőforrásokat szerezni. Így született meg a MagyaRock logó, amely, bár sokakat megoszt, neki személy szerint tetszik.

Nagyon érdekelte a hallgatóságot, hogy mi a MOB elvárása sportolóinktól a tokiói olimpián. Kulcsár Krisztián úgy fogalmazott, hogy 13 éremre számítanak, de „nem színezik be” előre ezeket. Kevés sportban vár kiemelkedő eredményt, azt viszont szeretné, ha nőne a magyar csapat létszáma a korábbi olimpiákhoz képest.

A MOB elnöke Kulcsár Krisztián a TE-n járt

A beszélgetés végén szóba került a nemzetközi olimpiai mozgalom és a NOB helyzete, amelyet a sportvezető belülről nézve kevésbé lát rossznak, mint amilyen a szervezet külső megítélése. Elmondása szerint a doppingügyek nagyon megnehezítik a helyzetet, és ebből egyelőre nem látszik a kiút. Az Agenda 2020 továbbra is napirenden van, a NOB változatlanul igyekszik ennek szellemében cselekedni. Az elnök úr emellett nagyon szurkol a Európa Játékoknak, hogy az “megérje a felnőttkort”, mert úgy véli, szükség van egy ilyen összeurópai multisport eseményre.

A beszélgetés végén dr. Farkas Péter átnyújtotta Kulcsár Krisztiánnak a Testnevelési Egyetem ajándékát, majd közös fotók készültek a hallgatókkal és tanáraikkal.

Janzsó Miklós, Sportmédia szakos hallgató

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!