A sport, mint a nők sikerének és érvényesülésének eszköze
2019. december 17.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Magyarország először vett részt az Amerikai Egyesült Államokban az USA Külügyminisztériuma, az ESPN Sport tv-csatorna és a University of Tennessee által közösen szervezett, Empower Women Through Sports hathetes nemzetközi Global Sports Mentoring Programon.

A programot a szervezőkön túl jelentős amerikai nagyvállalatok is támogatják, így például a Google, a Saatchi & Saatchi és a New Balance. Az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége kereste meg a TE Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságát azzal a lehetőséggel, hogy jelöljünk személyt, aki a területen tapasztalt, motivált és nyitott személyiség. A pályázási folyamat eredményeként hazánkat Mihók Ildikó, Sportmanagement MSc alumni képviselte, aki jelenleg egyetemünk Sportdiplomácia képzésének hallgatója.

Ildikót többkörös kiválasztási folyamat eredményeként, 14 országból 15 résztvevő társával együtt választották ki. A program az Empower Women Through Sports címet viselte, melynek célja olyan szakértő, női vezetők kiválasztása, akik képesek országukban, közösségükben elősegíteni a nők helyzetének javítását, a nők számára a sporton keresztül elérhető lehetőségek szélesítését. A szervezők fő célja, hogy lehetővé tegyék a lányok új generációja számára is, hogy megtapasztalhassák a sportban való aktív részvétel előnyeit: nagyobb önbizalom, egészségesebb élet, szélesebb körű foglalkoztatási lehetőségek és sikeres tudományos tevékenység. A kutatások szerint a nők és lányok sportban való részvétele jelentősen hozzá tud járulni a társadalmi és gazdasági életben való komolyabb szerepvállalásukhoz, vezetői és döntéshozatali képességeik kiteljesedéséhez. A nők sportban való aktív részvétele segít a nemi sztereotípiák és a diszkriminatív hozzáállás leküzdésében. Kutatások bizonyítják, hogy összefüggés van a lányok sportban való részvétele és a felsőoktatásban és üzleti életben későbbiekben betöltött vezetői szerepbeli sikerességük között. Az EY kutatása szerint például az USA-ban a felsővezető nők 94%-a korábban rendszeresen sportolt.

A sport mint a nők sikerének és érvényesülésének eszköze

A Global Sport Mentoring Program keretében kiválasztott női vezetők több államban is jártak, Washington D.C.-ben orientációs héttel kezdtek, ahol workshopokon, kerekasztal beszélgetéseken vettek részt és meglátogattak fontosabb, közösségi fenntartású sportintézményeket. Ezután három napos Sport Summit konferencián vettek részt Californiában, melyet az ESPN szervezett több száz, a sportban dolgozó női vezető számára, majd a résztvevők az USA különböző államában vettek részt háromhetes intenzív mentor programon. Ildikó Connecticutban, az ESPN-nél töltötte ezt az időszakot, ahol is Carol Stiff, az ESPN alelnöke volt a mentora. Az intenzív, Executive Director meetingekkel, workshopok-kal teletűzdelt mentor hetek alatt New Yorkban a Google központjában is részt vehettek egy speciális Google tréningen, valamint lehetőségük volt a New York Marathont is meglátogatni, ahol a 16 delegált közül a jordániai hölgy le is futotta a távot. Az utolsó hetet ismét Washintonban töltötték, ahol minden résztvevő az Egyesült Államok Külügyminisztériumának és az ESPN TV csatornának képviselői, valamint a The Center for Sport, Peace and Society képviselői előtt egy stratégiai prezentációval zárta a programot.

A sport mint a nők sikerének és érvényesülésének eszköze

Mihók Ildikó és Carol Stiff, az ESPN alelnöke

A kiemelkedő értékű program folytatásaként Ildikó itthon a női sportolókra, edzőkre és a női sportszervezetekre fókuszálva fejlesztett ki egy mentor programot, mellyel célja a fentebb részletezettek alapján a nők érvényesülési lehetőségeinek elősegítése.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!