Világklasszis nagymester sakkozott a Testnevelési Egyetemen
2020. március 5.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Március 3-án volt Maróczy Géza sakkozó nagymester születésének 150. évfordulója, s ebből az alkalomból U16-os versenyt rendeztek a hétvégén Budapesten. Ebből az alkalomból Alexei Shirov lett nagymester rapid bemutatómérkőzést játszott a TE-n.

Hazánkba érkezett Alexei Shirov, a korábbi világbajnoki döntős lett nagymester, s négyfordulós rapid bemutatópartit játszott Kozák Ádámmal, az U18-as rapid Európa-bajnok sakkozónkkal, akit végül 2.5:1.5-re győzött le. A most 47 esztendős Shirov a hét elején Maróczy Géza emléktáblájának megkoszorúzását követően 21 táblás szimultán viadal főszereplője volt, a 21 partiból két döntetlen és egy vereség mellett 18-at megnyert az erős ellenfelek dacára. Egyik kihívója a remekül sakkozó dr. Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem általános rektorhelyettese volt.

Világklasszis nagymester sakkozott a Testnevelési Egyetemen

„Nem sikerült legyőznöm a nagymestert, de megszorongattam, néhány lépésem után elismerő félmosolyt is észrevehettem rajta – mondta megkeresésünkre Sterbenz Tamás, aki ezekben a napokban a TFSE-MTK női kosárlabda-csapatával van Pécsen a Magyar Kupa nyolcas döntőn. – Négy és fél órányi küzdelmet követően, a negyvenedik lépésben kaptam ki Alexei Shirovtól. Akárcsak a többieknek, nekem is nagy élmény volt vele játszani.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!