Koronavírus: Sportoljunk egészségben!
2020. június 11.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

"Amit ismerünk, attól nem félünk" mottóval tart műhelykonferenciát a Testnevelési Egyetem a koronavírus élsportra, élsportolókra gyakorolt hatásairól. Az eseményen előzetes regisztráció alapján koronavírus szűrésre, emellett együttműködési megállapodás aláírására kerül sor a Testnevelési Egyetem és a Digitális Jólét Program között.

 A Testnevelési Egyetem vezetésével egy tudományos munkacsoport felmérte, hogy milyen hatással volt az új típusú koronavírus-járvány az élsportolókra. A főbb tapasztalatok:

  • Azok az élsportolók, akik február-márciusban nemzetközi versenyre, edzőtáborba utaztak, 11%-ban kapták el a koronavírust, amely igen magas arány. Mindez természetesen a későbbi szabályozás, a védekező intézkedések életbe lépése előtt történt. Az itthoni körben készülő sportolóknál ez az arány nagyjából 1%, azaz jóval kevesebb. Mindez arra utal, hogy a kiemelt, nemzetközi szinten profi életmódot élő sportolóink erősen veszélyeztetettek egy ilyen járvány esetén.
  • A sportolók enyhe tünetekkel vészelték át a betegséget. Kórházba senki sem került, azonban néhány esetben tartósan fennmaradó hőemelkedés, fáradékonyság és nehézlégzés állt fenn, amely jelentősen rontja a sportteljesítményt, ezért az enyhe tünetekkel való átvészelést is kerülni kell, ha lehet.
  • A sportolók között kiemelkedően alacsony azok száma, akikben tartós immunitás alakult ki (azaz 29-ből 1-ben). Ennek oka, hogy az immunrendszerük más elemei már semlegesítik a vírust, emiatt az élsportolók el sem jutnak abba a fázisba amikor antitestek termelődnek. Nem igaz viszont az, hogy az lesz védett, akinek a szervezetében erősek voltak a betegség tünetei, tehát egyszerűen nem látható előre, hogy ki lesz védett és ki nem.
  • A védettség az idő múlásával folyamatosan csökken. A mérések még továbbra is zajlanak, azonban az már látszik, hogy ez a vírus nem olyan, mint a rubeola, amelyből kigyógyulva az ember örökké védett marad. Ebből következik, hogy nyájimmunitás sincsen. A fentiek alapján és értelmében a felelős sportvezetőknek úgy kell újraindítaniuk a sportéletet, a felkészülést, hogy egyben minimálisra csökkentsék a sportolók kitettségét az újrafertőzésnek.

Annak érdekében, hogy a járvány elleni hatékony védekezés gyakorlati és kutatással alátámasztott tapasztalatait megosszuk, a Testnevelési Egyetem műhelykonferenciát szervez sportági vezetők és gyakorlati szakemberek részére.

Időpont: 2020. június 17. 10 óra (az esemény kétórás, a járványhelyzetre tekintettel távolságtartással szervezzük!)

Helyszín: Testnevelési Egyetem, Athén terem (1123 Budapest, Alkotás u. 44., parkolás az udvaron lehetséges)

A tervezett program:

  • Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektorának köszöntője
  • Együttműködési megállapodás aláírása a Testnevelési Egyetem és a Digitális Jólét Program között kiválósági központ létrehozásáról. (Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos és Dr. Gál András Levente, DJP, szakmai vezető)
  • Prof. Dr. Lacza Zsombor, tudományos rektorhelyettes (Testnevelési Egyetem): Az első járvány-hullám tapasztalatai: mennyire érinti a sportolókat? Elérhető terápiás lehetőségek
  • Prof. Dr. Radák Zsolt, a Doktori Iskola vezetője (Testnevelési Egyetem): A vírusfertőzés hatása a sportteljesítményre
  • Dr. Juhász Attila, klinikai mikrobiológus: A védekezés a legjobb támadás
  • Dr. Szelid Zsolt, sport-kardiológus (Testnevelési Egyetem, Sport- és Egészségtudományi Intézet): Tesztelési tapasztalatok a labdarúgásban

Kerekasztalbeszélgetés a résztvevőkkel:

  • Mi az értelme és pontosan mit jelent, ha valaki pozitív PCR-rel, szerológiával?
  • Jobb, ha ELISA-val mérünk, mint gyorsteszttel?
  • Ha egy teszt nem megbízható, az inkább pozitív vagy negatív eredményt ad?
  • Milyen gyakran kell mérni?
  • Lesz koronavírus útlevél?
  • További kérdéseket a helyszínen is várunk. 


Emellett a TE-n gyakorlati bemutató és előzetes regisztráció alapján koronavírus tesztelésre is sor kerül: Védett vagyok én? (TE Sport- és Egészségtudományi Intézet, sportorvosi rendelő) 

A konferencián való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött! Részvételi szándékát a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre várjuk június 16-án 14 óráig.

Koronavírus: Sportoljunk egészségben!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!