Jó tanulók, jó sportolók
2020. június 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A koronavírus-járvány miatt márciusban elrendelt szigorítások, korlátozások sem jelentettek fennakadást a Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium életében, működésében, az intézmény derekasan állta a sarat. És természetesen továbbra is kiemelt célja, hogy jó tanulók és jó sportolók kerüljenek ki az iskolából. Steiner Lászlóval, a Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium vezetőjével beszélgettünk.

Jó tanulók, jó sportolók (Steiner László interjú)

Hogyan vészelték át a koronavírus-járvány okozta nehézségeket?

Büszkén mondhatom, hogy sikeresen és eredményesen – válaszolta érdeklődésünkre Steiner László. – A fejlesztőkkel egységes rendszerré programoztattuk át a digitális naplónkat, amelyen keresztül zökkenőmentesen zajlott az oktatás, nem történt fennakadás. Mi több, egy egészen kivételes megoldást is sikerült eszközölnünk: a Spanyolországban rekedt diákunk online tette le az osztályozó vizsgát. Hadd jegyezzem még meg, hogy a járvány miatt hirtelen kialakult nehézségek közepette két tanárunk és három diákunk kért számítógépet munkájuk, illetve feladatuk elvégzéséhez, s mind az öten azonnal megkapták.

Hányan végeztek az idén az iskolában?

Ötvenhatan.

S közülük hányan jelentkeztek a Testnevelési Egyetemre?

Legalább tizenhatan írták be felvételi célnak a TE-t. Fontos tudni, hogy a hozzánk jelentkezők többsége a sport irányába szeretne a későbbiekben tovább tanulni.

Ha néhány mondatban kellene összefoglalni a gyakorló iskola követelményrendszerét, hogyan fogalmazná meg?

Szigorú elvárás, és ehhez tartjuk is magunkat, hogy a hagyományos gimnáziumok átlagánál jobb eredményeket érjenek el diákjaink. Örömmel mondhatom, hogy e tekintetben folyamatosan az országos átlag fölött teljesítünk, a sportiskolák rangsorában pedig az első háromban vagyunk.

Az elmúlt évtizedet tekintve kik az iskola úgynevezett márkanevei?

Hozzánk járt a kajakos Csipes Tamara, az úszó testvérpár, Verrasztó Evelyn és Dávid, s büszkék vagyunk a labdarúgó Vida Mátéra is, aki jelenleg a dunaszerdahelyi futballcsapat meghatározó alakja, továbbá szerepelt már a magyar válogatottban is.

Jelenleg kik követhetik példájukat?

Van belőlük szép számmal, mások mellett Rab Krisztián ifjúsági olimpiai bajnok kardvívó, a kajakos Kőhalmi Emese, akit a korosztályában jószerével senki sem tud legyőzni a világon, vagy éppenséggel az úszó Zombori Gábor, aki idehaza, Budapesten lett junior-világbajnok. Iskolánkban 550-600 diák tanul összesen, és közülük kilencvennégyen válogatott sportolók.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!