A TF Hőse lehet Tóth Bendegúz
2020. június 29.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Interjút adott Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, akit a napokban megtartott szenátusi ülés több fontos részletéről és a kézilabda edzőképzés vizsgáiról is kérdeztünk.

A TF Hőse lehet Tóth Bendegúz (Mocsai Lajos)

Mocsai Lajos a június 17-én rendezett koronavírus-műhelykonferencián

Szörnyű csapás érte nemrégiben a magyar sportot és a Testnevelési Egyetemet: huszonkét éves korában elhunyt kiváló birkózónk, Tóth Bendegúz.

Nehéz erről beszélnem… Bendegúz korosztálya legtehetségesebb birkózója volt, egyetemi és junior-világbajnoki ezüstérmet szerzett, fényes jövő állt előtte. Nálunk tanult, testnevelő tanárnak készült nappali tagozaton, s bár versenysportoló volt, aki rengeteget edzett, sohasem kért semmiféle felmentést tanulmányai kapcsán. Kivételes volt a hozzáállása a sporthoz, végtelenül rokonszenves, különleges kisugárzású fiút vesztettünk el. A szenátusi ülésen a kezdeményezésemre a TE Hősének választottuk, az emléktáblára kerülése egyúttal iránymutatás lesz a fiatalok és a hallgatóink számára, mert Bendegúz példaértékű ember és sportoló volt. Szörnyű időszak ez a magyar sportban, hiszen nemrégiben két legendás vízilabdázónk, az egyaránt háromszoros olimpiai bajnok Kárpáti György és Benedek Tibor is itt hagyott minket, róluk ugyancsak megemlékeztünk a szenátusi ülésen.

Ahol átadták a rektori, illetve a kancellári elismeréseket. Erről mit lehet tudni?

Dr. Genzwein Ferenc kancellár úr, valamint jómagam javaslatára hét kollégánkat jutalmaztuk egész éves, kiemelkedő munkájuk elismeréseként, ez minden évben szokásunk. Pénzjutalom mellett oklevelet kaptak. Kancellári dicséretben részesült Fekete Ibolya, Konkoliné Kovács Judit, Patikás Attiláné, Szabó Zsolt és Torma Zoltánné, rektori dicséretben pedig Dr. Bosnyák Edit és Dr. Dóczi Tamás.

Az ülés részeként meghosszabbították a magyar úszóválogatott szövetségi kapitányaként is dolgozó dr. Sós Csaba mandátumát tanszékvezetőként. Ha van egyértelmű döntés, ez az volt, nem igaz?

Abszolút! Sós Csaba az egyetem márkaneve, tanításban, a sportdiplomáciában és az edzői munkában egy időben teljesít magas szinten mind hazai, mind pedig nemzetközi viszonylatban. Gyakorlati és sporttevékenységben egyaránt a legjobb magyar sportszakemberek közé tartozik.

Ha jól tudom, pénteken záróvizsgáztatott az MKSZ edzőképzésen. Milyen tapasztalatokkal gazdagodott?

A Magyar Kézilabda Szövetség által szervezett és a Testnevelési Egyetem által támogatott képzésről van szó, amely révén európai mesteredzői képesítés szerezhető meg. A saját csoportomat vizsgáztattam, hallgatóim nagyon közel kerültek hozzám, és még a vírushelyzet, a távoktatás idején is nagyszerűen tudtunk együtt dolgozni, minőségi munkát végeztünk. Számos jeles kézilabdázó tette le a vizsgát, így például Pásztor István vagy Buday Dániel. E diplomát két plusz két évre kapták meg, aztán újra meg kell szerezni a licencet.

A minap az Európai Kézilabda-szövetség, az EHF lefújta a Budapestre tervezett, szeptemberi női kézilabda Final Fourt. Ön szerint helyes döntés született?

Maga a döntés a kézilabdázásnak nem jó hír, szakmai szemmel nézve én sem örülök neki. Mégis azt mondom, jó döntés született, mert szeptember-októberre várható a koronavírus második hulláma, és az emberek egészsége, élete mindennél előrébb való. Ez voltaképpen prevenciós megoldás, még egyszer hangsúlyozom, jó döntés. És ha már itt tartunk, hadd jegyezzem meg, a tudományos rektorhelyettesünk, Dr. Lacza Zsombor vezetésével elvégzett vérplazmavizsgálatok kimutatták, hogy csaknem harminc magyar élsportolóból álló mintában mindössze egyikük szervezetében fedezte fel az ellenanyag termelését. Ez azt jelenti, hogy aki átesett a betegségen, másodszor is elkaphatja, vagyis újra fertőzhet. Ezért kérem a fiatalokat, a sportolókat és mindenkit, hogy nagyon vigyázzon szeretteire, az idősekre és egyáltalán a környezetére, mert a veszélyhelyzet nem múlt el, itt maradt velünk. Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk magunkra!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!