Diplomaosztó, másképp (GALÉRIA!)
2020. július 7.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Minden évben a felsőoktatási intézmények, így a Testnevelési Egyetemnek is legszebb eseménye  a nyári diplomaátadó. Idén a koronavírus-járvány miatt azonban nem a szokásoknak megfelelő módon zajlott az ünnep. Mindez természetesen semmit nem von le a tanulmányaikat sikeresen befejező hallgatók eredményéből, és a megszerzett tudás értékéből.

A Testnevelési Egyetem végzős és sikeres államvizsgát, záróvizsgát tevő hallgatói tehát most is ünnepelhettek. Ebben segítségükre voltak a Tanulmányi Hivatal munkatársai, akik saját készítésű aprósággal kedveskedtek nekik. A hallgatók nem csupán átvehették diplomájukat - külön időbeosztással érkezve, kedden és szerdán -, hanem Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektortól egy levél formájában szép ajándékot is kaptak útravalónak. Meg persze készülhettek fotók, a TE Aulában felállított sajtófal előtt, amely talán némi kárpótlást nyújt az elmaradt hivatalos diplomaátadó ünnepségért.

Diplomaosztó, másképp

A diploma értéke ugyanolyan. Gratulálunk! (Fotók: Molnár Géza)

Az intézmény rektora, Mocsai Lajos a következő levéllel köszönt el a hallgatóktól:

Diplomaosztó, másképp (rektori levél)

„Ünnepiség érzése nélkül nincs ünnep” (Kerényi Károly)

Tisztelt Végzett Hallgatóink! Kedves Ünneplők!

Rendkívül sajnálatos, hogy ebben a különleges helyzetben Diplomaátadó ünnepség nélkül kell búcsúznunk, azonban most sem szeretném elengedni Önöket a megfelelő köszöntő szavak nélkül. Reményeim szerint második otthonukként tekinthettek az elmúlt időszakban Egyetemünkre, amelynek hagyományai, értékei, alkotásai, kiemelkedő személyiségei, csodálatos eredményei példaként sorakoztak szemük előtt.

A megújuló Testnevelési Egyetem Magyarország, de bátran mondhatom a Kárpát–medence legnagyobb hagyománnyal, szellemi tradícióval rendelkező sportszakemberképzéssel foglalkozó oktatási intézménye. A Testnevelési Egyetemen, más intézményekhez képest nemcsak a szellemet képezzük, a lelket ápoljuk, de az egészséges, versenyre alkalmas emberi test, továbbá az intellektuális képességek és a teljesítőképes tudás fejlesztésével is kiemelt alapfeladatként foglalkozunk.

Az eredeti archaikus görög harmóniára törekvő víziónak a tényleges és modern megvalósítása a küldetésünk. Elmondható, hogy napjainkban a szellemi, valamint a fizikai képességek, készségek egységes fejlesztése egyáltalán nem ígérkezik könnyű feladatnak. Az életmód, az életminőség, a minőségi élet kialakítása rendkívüli jelentőséggel bíró küldetésünk. Elérkezett az idő, hogy Önök, tanítványaink kilépnek a valós életbe. Bízom benne, hogy a tanultakat saját személyiségükön és tehetségükön tükrözve, a gyakorlat problémáival megküzdve, a legmagasabb szinten adják át a saját munkájukban.

Remélem, hogy az itt megszerzett magas szintű szaktudás szintézissel egységes életfilozófiává alakult, egy sportos, dinamikus, kreatív bölcsességé, amit képesek lesznek továbbadni azoknak, akiket Önökre bíznak. Kollégáimmal hisszük, hogy nevelésükkel, képzésükkel növeltük felelősségérzetüket, nyitottabbá tettük gondolkodásukat. Személyesen remélem, hogy fenntartottuk kíváncsiságukat és széleskörű érdeklődésüket. Sportszakembereink általunk remélt tulajdonságai az újdonság keresése, az ötletesség, a kreativitás, az eredetiség és az innovációra való készség, mindennapjaik alapját fogják képezni.

A sport igényli és növeli a társas intelligenciát. Az együttműködés képessége erősíti Önökben a közösségi ember erényeit, nemcsak a sport, hanem életünk szélesebb területein egyaránt.
Tevékenységeikben bátorság, kitartás, produktivitás, alkotó erő, vitalitás látszódjon! A közös munka során tapasztalt lelkesedésük, energiájuk, sportemberhez méltó magatartásuk, remélhetőleg kiemelt képességű vezetővé teszi Önöket.

A sport megtanít igazságosnak lenni, kialakítja a fair play szellemét, az emberszeretetet, a szabálykövető magatartást. Számunkra igen nagy megtiszteltetés volt, hogy Önök, mint az Egyetem polgárai hosszú éveken keresztül kiemelkedően tartalmas együttműködést mutattak irányunkba. Most a világjárvány idején mindenkinek újra kell gondolnia az individualizmus, a túlhajszolt egyéni érvényesülés hitelességét és látván a sors gyors fordulásának lehetőségét, igazi sportemberhez méltóan a közösséget nevelő és a közösség értékeit szívén viselő sportszakemberré kell, hogy váljanak. Remélem és hiszem, hogy tevékenységüket, sikereiket a szeretetteljes szigorúság és következetesség, fegyelem jellemzi, de mögötte mindig érezzék tanítványaik azt a pozitív energiát, sugárzó optimizmust, amit feléjük közvetítenek!

Végezetül azt tudom javasolni, amiben magam is éltem és hiszek. Az elkötelezettséget, a felelősségtudatot, a küldetéstudatot képviseljék a megszerzett oklevél által biztosított lehetőségeik között! A nemzetnek, közösségeinknek szüksége van Önökre, a kiváló munkájukra, és arra, hogy elképzeléseiket megvalósítsák. A Testnevelési Egyetem és tanári kara mindig visszavárja Önöket alma materükbe, hiszen Önök oklevelük átvételével az Egyetem örökös Alumni tagjává váltak.

Kerényi Károly idézett szavait kiegészíteném azzal, hogy a hétköznapok az ünnepek által válnak igazán értékessé!

Gratulálok Önöknek az ünnepi alkalomhoz! Jó egészséget, eredményes és sikeres életet kívánok!

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor

Fotók az esemény első napjáról:

és a második napról:

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!