Dicsérő szavak a FISU Oktatási Bizottságának elnökétől
2020. július 24.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Három héttel a 2020 FISU World Forum kezdete előtt minden szem a szervezet fennállásának első, így történelmi digitális fórumára szegeződik. Mint ismert, a koronavírus-járvány miatt ezúttal a virtuális térben rendezik meg az eseményt augusztus 12. és 14. között Budapesten. A szervezőknek néhány hónappal az esemény előtt kellett átállniuk „más üzemmódba”, hiszen egy virtuális esemény megrendezése erősen eltérő technikai tudást igényel, ezért tele van kihívásokkal.

Dicsérő szavak a FISU Oktatási Bizottságának elnökétől (Verena Burk)

Dr. Verena Burk, a FISU Oktatási Bizottságának elnöke azonban úgy véli, a digitális formára átállásnak is megvannak az előnyei.

Mi volt a legnagyobb kihívás a 2020 FUSU World Forum digitálissá  tételében? 

Már évek óta interaktív módon folytatunk olyan tevékenységeket, mint amilyen a tanítás és tanulás, továbbá projektmunkák és megbeszélések lebonyolítása, közös sportversenyek és társasági események szervezése. A legnagyobb kihívás azonban az, hogyan tudjuk digitális módon elérni, hogy megmaradjon a fórum személyközi, interaktív jellege. A nyitóbeszédek, illetve a vitaindító előadások megtartására és a vitafórumokra is érdekes vendégeket hívtunk meg. Ezen felül számos olyan programot iktattunk be, amelyek biztosítják a közösségi élményt: lesz virtuális piactér, interaktív workshopok és e-sport is – ezek lesznek majd az esemény különleges elemei. A nemzeti egyetemi sportszövetségek munkatársai és a hallgatók a világ minden tájáról részt vehetnek a rendezvényen.

Mi volt a legfőbb tanulsága, illetve hozadéka, hogy ezúttal más formában kell megtartaniuk a World Forumot?

Természetesen ennek is megvannak az előnyei. A valós helyszínen megtartott Forumokkal ellentétben most nem korlátozzuk a nemzeti egyetemi sportszövetségeken keresztül jelentkezők számát. Korábban előfordult, hogy pénzügyi okok miatt sokaknak jól meg kellett fontolniuk, melyik Forumra jöjjenek el, most azonban minden FISU-családtag részt vehet az online eseményen. Ezáltal jóval több embert érünk el, mint ezt megelőzően. A FISU Oktatási Bizottsága is reméli, hogy sokat tanulhat, elsősorban a digitális oktatás terén, amit a következő évek során hasznosíthat.    

A gyors újratervezés során milyen volt az együttműködés a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetséggel és a Testnevelési Egyetemmel?

Mindkét szervezettel nagyon közeli, bizalmon alapuló, eredményes együttműködést alakítottunk ki, a tervezési szakasztól egészen a megvalósításig. Magyar kollégáinknak óriási tapasztalattal rendelkeznek valós események rendezése terén, aminek most mindannyian élvezhetjük előnyeit, főként annak tekintetében, hogy rövid idő alatt kellett átállnunk digitális üzemmódra.

Mi a helyzet a hallgatói programmal, amely mindig a Forummal párhuzamosan zajlik?

Természetesen idén sem marad el. A vállalkozó kedvűek – akiknek tapasztalt szakemberek segítik majd a munkájukat – különböző témákban tervezhetik és valósíthatják meg projektjüket nemzetközi, hazai is helyi szinten. A hallgatókból álló csoportok augusztus 14-én, a plenáris ülésen mutathatják be projektjüket, és egy öt főből álló zsűri dönti el, melyik a legjobb. Reméljük, hogy a hallgatók ezúttal is sokat tanulnak projektmenedzsment terén. 

Mi a FISU World Forum célja?

Ez a platform teret biztosít, hogy a hallgatók és a nemzeti egyetemi sportszövetségek tagjai nemzetközi szinten eszmét cserélhessenek egymással, és megvitathassanak bizonyos dolgokat. A FISU-család tagjainak és a vendégek bevonásával ötleteket és jógyakorlatokat is cserélünk egymással. Fontos, hogy azok az egyetemi diákok, akik nem sportolók, és nem vesznek részt a FISU sporteseményein, de helyi vagy regionális szinten részt vesznek az egyetemi sportéletben, hallassák hangjukat. Sokan a Forumok alkalmával kerülnek először kapcsolatba a FISU-val és a nemzetközi egyetemi sportmozgalommal.  

Ön szerint melyik a 2020 FISU World Forum legizgalmasabb programeleme?

Nehéz erre választ adnom, hiszen rendkívül színes a programkínálatunk. Egyesek a vitaindító előadásokat és a vitafórumokat, mások a FISU-projektekkel kapcsolatos vitákat találják majd vonzónak, mint amilyen a Nemzetközi Egyetemi Sport Napja, a Healthy Campus (Egészséges Kampusz) vagy éppen a virtuális Budapest-túra. Nagyon bízunk abban, hogy a digitális FISU World Forum minden résztvevő igényét kielégíti, és mindenki hasznosítani tudja az itt megszerzett tudást az egyetemi sport helyi, regionális vagy országos szintjén.

forrás: FISU

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!