Televíziós közvetítés a FISU World Forumról
2020. augusztus 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Jelentős médiaérdeklődés övezte a 2020 FISU World Forumot felvezető sajtótájékoztatót, amelyet hétfőn tartottak a Testnevelési Egyetem Athén termében. Az eseményen – több prominens személy mellett – élőben jelentkezett be Németországból Dr. Verena Burk, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) Oktatási Bizottságának elnöke is és az eseményen elhangzott, hogy a Sport2 televíziós csatorna közvetíti a konferencia nyitóünnepségét.

Televíziós közvetítés a FISU World Forumról

Mint ismert, augusztus 12. és 14. között a Testnevelési Egyetem (TE) ad otthont a 2020 FISU World Forumnak. A rendezvény szerdán 13 órakor, a Sport2 televízión is látható megnyitó ünnepségén Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Oleg Mastyin,  a FISU elnöke,  Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Sportért felelős államtitkára mellett beszédet mond Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a TF rektora, Prof. Dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke és Dr. Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője is.

A 174 tagországot tömörítő világszövetség, a FISU tavaly döntött úgy, hogy a 15. világfórumot a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a TE rendezheti. A Forum digitális jellege miatt biztos, hogy rekordszámú közönség – eddig 100 országból összesen 1200 érdeklődő regisztrált – részvételével zajlik majd az esemény, amelynek szakma partnere a Digitális Jólét Program (DJP).

A minden idők legnagyobb érdeklődését kiváltó hallgatói FISU World Forum 3 napja szakmai előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, gamification játékokkal, kvízkérdésekkel, FIFA 20 és sakkbajnoksággal, s emellett, izgalmas, látványos, Magyarországot és Budapestet, valamint a magyar főváros eddigi nagy nézettséget kiváltó sporteseményeit bemutató filmeket láthatnak szerte a világban. A programkínálatban emellett az e-sport lehetőségek mellett olyan filmek is szerepelnek, ahol az atléta Baji Balázzsal, az úszó Biczó Bencével, a vízilabdázó Leimeter Dórával vagy éppen a vívó Szatmári Andrással közösen edzhetünk, az ő iránymutatásaik alapján.

A sajtótájékoztatón (amely itt teljes egészében megtekinthető!) Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a TE rektora tartott nyitóbeszédet, amelyben üdvözölte a regisztrálók számát. A rektor többek között hangsúlyozta, hogy az egyetemi sport egyre ígéretesebb jövő előtt áll, és kiemelt szerephez juthat az egyetemi hallgatók egészségmegőrzésében.

"Nagyon örülök, hogy befogadhattuk ezt az eseményt, és biztos vagyok benne, hogy a megfelelő technikai háttér segítségével zavartalan, mindenki számára emlékezetes rendezvénynek adhatunk otthont. Külön öröm, hogy a FISU Forum nyitónapján tartják a MEFS éves közgyűlését, így a két rendezvény ráirányítja a figyelmet a hazai és a nemzetközi egyetemi sport fontosságára. A közgyűlés tartalma szervesen kapcsolódik a Fórumhoz és annak mondanivalójához, így az időzítés tökéletesnek mondható. A Testnevelési Egyetem infrastrukturális fejlődése és sporttudományi háttere így kiemelt figyelmet kaphat nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi színtéren is” – hangsúlyozta a Testnevelési Egyetem rektora.

Ezt követően Dr. Verena Burk, a FISU Oktatási Bizottságának elnöke szólalt meg, aki a digitális platformon bejelentkezve üdvözölte a közönséget. Kiemelte, hogy a járvány miatt az egyetemi sport – az élsporthoz hasonlóan – kivételes helyzetben van, és a FISU-nak ebben az évben számos nemzetközi egyetemi sporteseményt kellett törölnie vagy elhalasztania. Üdvözölte, hogy az 1200 regisztrált résztvevő fele egyetemi hallgató, akik közül mintegy százan a Forum alatt zajló hallgatói projektekben is részt vesznek.

A folytatásban Dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára szólalt meg, aki emlékeztetett, hogy a küszöbön álló esemény inkább a FISU jövőjével kapcsolatos vitafórum, mintsem konferencia. A főtitkár elmondta, hogy a szerdai nyitóünnepségen felszólal Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is, ami jól tükrözi a Forum jelentőségét.

Dr. Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője a rendezvény kapcsán a sportdiditalizáció és az összefogás fontosságát emelte ki. Utalt arra, hogy jóllehet a rendezvény nem pótolhatja a valós térben és időben rendezett Forumok hangulatát, a digitális platformon keletkező tudásanyag a jövőben sokak számára elérhető lesz.  Reményét fejezte ki, hogy a TE-re tervezett felsőoktatási sportranking, illetve a felsőoktatási sport digitális tudásközpontja is jelentős szerephez juthat a későbbiekben.

Ezt követően Mezei Dániel, a sajtótájékoztató moderátora – aki egyben a World Forum szervezőbizottságának vezetője – elárulta, hogy a Sport TV, konkrétan a Sport2 csatorna a Forum nyitónapján, 2020. augusztus 12-én szerdán 13 órától 90 percben közvetíti a Forum nyitóeseményeit és magáról az eseményről is készít egy 30 perces összefoglalót. 

A sajtótájékoztató zárásaként Kovács Ágnes, olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, a TE-promóció nagykövete – rövid filmbemutató keretében – beszélt röviden a hallgatói világfórumra készített virtuális budapesti városnéző túráról, amely az ő főszereplésével készült, s amelyet a Forumra regisztráltak a digitális platformon tekintheztnek majd meg. A kötetlen beszélgetés során a kitűnő sportember elárulta, hogy járt már nyári universiadén, és mindig is fontosnak tartotta az egyetemi sport szerepét. Kiemelte, a FISU Forum előremutató jellege és a TE elképzelései nagyon jól egymásra találtak – ez lehet a garancia arra, hogy az esemény sikeres lesz.   

A FISU Word Forumot az újságírók térítésmentesen, regisztrációval az alábbi felületen érhetik el: https://fisu2020.eventcloud.hu/GH1287

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!