A FISU elnöke is megköszönte a szervezést
2020. augusztus 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A záróünnepséggel véget ért a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) hallgatói világfóruma, amelyet rekordlétszámú közönség előtt – a világjárvány miatt – digitális platformon tartottak meg. A történelmi rendezvénynek – amely az Universiade után a nemzetközi egyetemi sport második jelentős csúcseseménye – a Testnevelési Egyetem adott otthont.

A FISU elnöke is megköszönte a szervezést

Az egyetem Athén termében látványos, videókkal illusztrált záróünnepséggel búcsúzott Budapesttől és a Testnevelési Egyetemtől a 2020 FISU World Forum, amelyet augusztus 12. és 14. között online kiterjesztésben rendeztek meg. Az esemény a számok tekintetében minden várakozást felülmúlt, hiszen a FISU 174 tagországából 105 regisztrált a rendezvényre, így három napon át csaknem 1500 egyetemi hallgató és tanár, illetve további 1000, az eseményre nem regisztrált érdeklődő kísérhette figyelemmel a digitális térben zajló történéseket. A Forum két fő rendezője a TE és a Magyar Egyetemi - Főiskola Sportszövetség (MEFS), míg legfőbb szakmai partnere a Digitális Jólét Program (DJP) volt.

A háromnapos esemény során hét vitafórumot és tizenöt workshopot tartottak a kibertérben, amelyeken előadóként több TE-munkatárs és hallgató is részt vett, mint például Dr. Lacza Gyöngyvér, a TE Rekreáció Tanszékének vezetője, Dr. Kádár Judit, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője, továbbá D’Ess Sabina és Csurilla Gergely.

A 2020-as hallgatói világfórum fő témája a FISU elmúlt hetven éve volt, amelynek során elsősorban a FISU jövőjével és a szervezet fejlődési lehetőségével kapcsolatos lehetőségeket vitatták meg a résztvevők. Szintén fontos pillére volt a rendezvénynek az Egészéges egyetem, az Egyetemi sport és inklúzió, valamint az Egyetemi sport kihívásai elnevezésű témakör is. Kísérőprogramként FIFA 20 és digitális sakkbajnokságot, kvízjátékot, virtuális Budapest városnéző túrát és innovatív sportdigitalizációs termékeket bemutató virtuális kiállítótermet is rendeztek. Utóbbiban a TE rendkívül gazdag és látványos virtuális posztereken mutatkozott be a nemzetközi nagyközönségnek. 

A fórum egyik, hanem a legnagyobb kihívása a problémamentes lebonyolításhoz szükséges technikai háttér létrehozása és megfelelő működtetése volt. Örömmel mondhatjuk, hogy a digitális platform kitűnően vizsgázott, így a résztvevők mindvégig zavartalanul követhették az eseményeket.

Az utolsó napon az Egyetemi sport és inklúzió témakörének megvitatása során Szekeres Pál olimpiai és paralimpiai érmes vívó hangsúlyozta, nem elég létrehozni a sportolni vágyó, mozgásában akadályozott személyek számára az infrastrukturális hátteret, hanem megfelelő tudású szakemberekre is szükség van, akik tudják, mentálisan és sportszakmailag miképpen segítsék a parasportolókat. 

A záróünnepség előtt kihirdették a Student Project győzteseit is. Idén összesen hét pályaművet kellett elbírálnia az öttagú bizottságnak, amelynek tagja volt D’Ess Sabina, a TE munkatársa. A projekt fő témája az Egyetemi sport hallgatókra gyakorolt hatásának promóciója nevet viselte.

A záróünnepségen először Dr. Verena Burk, a FISU oktatási bizottságának elnöke, Sami Garabedian, a szervezet oktatási bizottságának elnökhelyettese és Kiss Viktor, a FISU diákbizottságának képviselője értékelte az elmúlt három nap legfontosabb tapasztalatait.   

Ezt követően a helyszínen, az Athén teremben beszédet mondott Dr. Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára, illetve felvételről Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi - Főiskola Sportszövetség (MEFS) korábbi elnöke, míg Oleg Matytsin, a FISU elnöke élőben jelentkezett be a digitális platformon.

Magyar részről Dr. Hankó Balázs megjegyezte: a koronavírus-járvány ellenére a szervezőknek sikerült problémamentesen megrendezniük a digitális fórumot, amely rekordrészvétel mellett zajlott le. Mint mondta, a digitális-sportcentrum mihamarabbi megalapítása a Testnevelési Egyetemen is azt bizonyítja, hogy a jövőben – a valós térben és időben megtartott események mellett – szükség van az online kiterjesztésű rendezvényekre is.

Ezt követően virtuálisan átnyújtották a FISU-zászlót a 2022 FISU World Forum házigazdájának, Costa Ricának, majd levetítették a következő hallgatói világfórum bemutatkozó videóját. Az esemény zárásaként a közép-amerikai ország képviseletében Paulino Méndez, a Műszaki Egyetem rektora videóüzenetben köszöntötte köszöntötte a résztvevőket, és Epsy Campbell elnökhelyettes is megtartotta üdvözlőbeszédét – mindezt élőben.

fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!