Elindult a főváros legnagyobb kampuszfejlesztése a TE-n
2020. szeptember 1.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A ZÁÉV munkájával készül el az intézmény Csörsz utcai tömbjénél az 1500 fős multicsarnok 200 férőhelyes mélygarázzsal, az élő füves atlétika pálya, az NB1-es méretű futballpálya és két kültéri teniszpálya.

Elindult a főváros legnagyobb campusfejlesztése a TE-n

Látványtervek: TSPC Kft.

Elkezdődhet Buda legnagyobb kampuszfejlesztésének második üteme: a főváros XII. kerületében lévő Csörsz utcában a Testnevelési Egyetemhez tartozó sportpályák és multicsarnok építése a ZÁÉV Zrt. kivitelezésében valósul meg – adott tájékoztatást a most induló projektről a TSPC Kft.

A fejlesztés jelenlegi üteme látványos résszel gyarapítja majd az oktatási intézményt: a BAH-csomópont felé zöld öböllel és fasorral, éjszaka pedig egy különleges, LED-világítású kerítéssel, úgynevezett kolonáddal épülő kampusz nappal és éjjel is hozzátesz majd Budapest városképéhez.

A Csörsz utcai területen helyet kap majd:

  • egy 400 méteres, 8 sávos szabadtéri atlétikapálya beépített sportszerekkel, ugrópályával, sportvilágítással és emelkedő futósávval,
  • egy 66 x 105 méteres, NB1-es méretű műfüves futballpálya 200 fős lelátóval,
  • valamint két kültéri teniszpálya is.

Elindult a főváros legnagyobb campusfejlesztése a TE-n

Látványtervek: TSPC Kft.

Ezen felül a kampusz része lesz még egy 1500 fős mobil lelátóval rendelkező multifunkcionális csarnok, amely kézi-, kosár- és röplabda, valamint torna gyakorlására és versenyfunkcióra egyaránt használható lesz majd.

A csarnokhoz tartozó előtér alkalmas lesz egyetemi rendezvények megtartására is. A területen egy 200 férőhelyes teremgarázst is kialakítanak motortárolóval és elektromos töltőkkel, illetve egy 700 négyzetméteres kondicionáló terem is létesül majd egy 214 négyzetméteres elválasztható edzőteremmel.

Elindult a főváros legnagyobb campusfejlesztése a TE-n

Látványtervek: TSPC Kft.

A projektben különleges tervezési elemként szerepel a BAH-csomópont felőli speciális kerítés, mely a kolonnád nevet kapta. A kolonnád egy raszteres dinamikájú hullámzó íves határoló motívum, mely lendületével a BAH-csomópont forgalmára reflektál.

A kolonnád egyben egy helyenként 6 méter magas támfal is, melynek a tereppel való csatlakozása folyamatosan változik. Az elem tervezése során a TSPC szakemberei a BIM-technológiát használták, és ötvözték azt a szakmai tapasztalatot, amelyet korábbi sportlétesítményektervezésekor szereztek.

Elindult a főváros legnagyobb campusfejlesztése a TE-n

Látványtervek: TSPC Kft.

A megrendelő Testnevelési Egyetem a sportpályák fejlesztésénél kiemelt szempontként jelölte meg, hogy a kampusz létesítményei alkalmasak legyenek fogyatékkal élő hallgatóik oktatására is, így támogatva akár a paralimpiai felkészülést.

Az oktatási egységekben mozgáselemző szobákat alakítanak ki, speciális oktatástechnológiai berendezésekkel. A BAH-csomópont a fejlesztéssel zöld és gyalogosbarát megoldásokkal gazdagodik, a Testnevelési Egyetem pedig egy egyedülálló, modern, 3D-technológia segítségével tervezett komplex felhasználású területet kap.

Elindult a főváros legnagyobb campusfejlesztése a TE-n

Látványtervek: TSPC Kft.

forrás: Magyar Építők

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!