Mocsai Lajos megbeszélése az EUSA elnökével
2020. szeptember 30.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Véleménycsere online – röviden így jellemezhetjük a tárgyalást, amelyet a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség új elnöke, a Testnevelési Egyetem rektora, Mocsai Lajos és az Európai Egyetemi Sportszövetség elnöke, Adam Roczek folytatott nemrég Zoomon keresztül.

Máris felkeltette a nemzetközi egyetemi sportélet érdeklődését a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetségben (MEFS) zajló változások. Legalábbis erre utal, hogy az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) elnöke, Adam Roczek tárgyalásokat kezdeményezett a MEFS elnökével, a Testnevelési Egyetem rektorával, Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajossal.

Mint ismert, a szervezet augusztusi tisztújító közgyűlésén a TE rektorát választották a MEFS új elnökének, aki a honi egyetemi sport megújítását tűzte ki legfőbb céljául. A főtitkári poszton is változás történt, Juhász Péter lett Dr. Székely Mózes utódja.  

A koronavírus-járvány miatt a bemutatkozó megbeszélésen – amely Zoomon keresztül zajlott – Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos ismertette új programját. A TE rektora hangsúlyozta: nemcsak az egyetem vezetőjeként és a MEFS elnökeként, hanem a Magyar Rektori Konferencia (MRK) társelnökeként is szeretné segíteni a magyar egyetemi sport ügyét és fejlődését.

Mocsai Lajos megbeszélése az EUSA elnökével

Az EUSA Sakk és bridzs Európa-bajnokság résztvevői 2019-ben, Budapesten 

Mocsai Lajos aláhúzta: mivel a magyar kormány stratégiai ágazatként tekint a sportra, bízik benne, hogy a következő években a hazai egyetemi sport is előnyös változásokon megy keresztül. A rektor tájékoztatta az EUSA elnökét, hogy a felsőoktatás sportja terén a MEFS öt-hat helyen kíván előrelépni a korábbiakhoz képest. 

Válaszában Adam Roczek kiemelte: az európai szervezet az eddigiekhez hasonlóan a jövőben is gyümölcsöző együttműködésre számít, amelynek eredményeképpen Magyarország több, a tavalyi, budapesti egyetemi sakk és bridzs Európa-bajnoksághoz, valamint a 2024-es hazai rendezésű Európai Egyetemi Játékokhoz hasonló sporteseményt tarthat meg.

Utóbbival kapcsolatban elmondhatjuk: a következő években minden bizonnyal szorosabb kapcsolat alakul ki a két szervezet között, hiszen 2024-ben Miskolc és Debrecen közösen rendezi meg az eseményt. 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!