Új tankönyv a kajak-kenu sportról
2021. január 13.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) támogatásával, főképp a Testnevelési Egyetemhez köthető szerzők jóvoltából új tankönyv jelent meg „A kajak-kenu sportág alapjai” címmel, amely egyelőre letölthető formában érhető el.

Új tankönyv a kajak kenu sportbanAz ismert szerzők egyike Dr. Irmai István, a TE kajak-kenu edzőképzés szakvezetője, a Rekreáció Tanszék egyetemi docense, aki 1983-ban a finnországi Tamperében világbajnoki bronzérmet szerzett kajak négyesben, később sikeres edző, egyesületi elnök lett. Noha immár évtizedek óta a kajak-kenu az egyik sikersportágunk az olimpiákon (is), és edzőink világhírűek, hiánypótlónak tekinthető a fent említett alkotás.

„Füzesséry Gyula Kajak-Kenu ABC-je óta nem jelent meg idehaza összefogott tankönyv, márpedig annak már ötvenegy éve – mondta megkeresésünkre Irmai István. – Frissíteni kellett a tudást és beépíteni a tudományos eredményeket, mert az elmúlt években, évtizedekben sok minden megváltozott. Ezért igyekeztünk a korábbi szakmai könyvekre, valamint a világ számos pontjáról összegyűjtött anyagokra támaszkodva megírni az egyelőre letölthető változatban elérhető tankkönyvünket, amely a közeljövőben nyomtatott formában is kézzel fogható közelségbe kerül a nagyközönség számára.”

A 186 oldalas könyv hét fős szerzői gárda munkája, A kajakozás elméleti és gyakorlati anyaga Dr. Irmai István és Gannoruwa Levente (TE oktató, válogatott keretedző), a kenu szakanyag pedig Dr. Vaskuti István olimpiai aranyérmes kenus alkotása. Az élettan fejezetet Dr. Komka Zsolt (a TE egyetemi tanársegédje és a kajak-kenu válogatott keretorvosa), az edzéstant Dr. Sáfár Sándor (a TE Edzéselméleti és Módszertani Kutatóközpont adjunktusa) írta. A sportpszichológiai alapok szerzője Baky Dániel, a táplálkozástan fejezet Répási Eszternek köszönhető. Az ötlet kipattanásától az utolsó pont leütéséig három év telt el, nem kell különösebben ecsetelni, mennyi munkát fektettek a szerzők a tankönyv megírásába, elkészítésébe.

Új tankönyv a kajak kenu sportban

A Testnevelési Egyetemen jelenleg a kajak-kenu edzőképzésért felelős Irmai István az idén júniusban tölti be hatvanadik életévét, és még mindig hódol szenvedélyének, a kajakozásnak. Sőt!

„Az Angyalföldi Vízisport Egyesületnek, az AVSE-nek vagyok az elnöke, s mérhetetlenül boldog vagyok, hogy huszonhat éve a nulláról indulva olyan klubot építettünk fel, amely olimpiai pontszerző, felnőtt- és ifjúsági világbajnok, valamint Év sportolója-díjban részesített versenyzővel egyaránt büszkélkedhet. Apagyi Levente 2019-ben Szegeden kajak kettesben világbajnoki bronzérmes lett, 2020-ban pedig az év egyetlen világversenyén Csizmadia Kolos K-1 200méteren ezüstérmet szerzett, ők is a mi sportolóink. Szóval, zajlik az élet, dolgozunk tisztességgel, és azt is kíváncsian várjuk, milyen visszhangja lesz a Műszaki Egyetemmel közösen kifejlesztett, új típusú kajaklapátunknak. De ez egy következő cikk témája lehetne” – zárta gondolatait Irmai István.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!