Átvették oklevelüket a lovaskultúra-oktatók
2021. február 19.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A járványhelyzet miatt szűk körben kapták meg oklevelüket a Testnevelési Egyetem Lovassportok Csoport lovaskultúra-oktató szakirányú továbbképzésén végzett hallgatói.

Pénteken maszkban és a távolságtartás szabályainak figyelembe vételével vehették át oklevelüket a lovaskultúra-oktató szakirányú továbbképzés frissen végzett diákjai. A szűk, kifejezetten családi körben tartott eseményen összesen öt hallgató – ketten nem tudtak jelen lenni az eseményen – kapta kézhez oklevelét az egyetem aulájában tartott rendezvényen, amelyen a végzősök mellett jelen volt Dr. Karády-Protzner Anna csoportvezető, Zupán Péter sportszakmai vezető, valamint Száz Petra oktatásszervező és tanár.

„Amikor idekerültetek az egyetemre, azt mondtam nektek, élvezzétek az ittlétet, amennyire csak lehet – kezdte köszöntőbeszédét Dr. Karády-Protzner Anna. – Ez az egyik legszínvonalasabb képzés a Testnevelési Egyetemen, és nektek annak ellenére sikerült elvégeznetek, hogy a koronavírus megnehezítette a helyzeteteket.”

A pandémia valóban átírta a gyakorlati oktatás tervét, amit a csoportvezető így fogalt össze.

„Tavaly márciusban kezdett begyűrűzni a koronavírus-járvány – emlékezett vissza. – A szigorítások miatt úgy döntöttünk, őszre csúsztatjuk az utolsó félévet, hogy a hallgatók méltó módon be tudják fejezni a képzést. Ősszel az nehezítette meg a dolgunkat, hogy tudtuk, jön az újabb lezárás. Így fordulhatott elő, hogy hallgatóink egyik gyakorlati helyről rohantak át a másikra. Az erőfeszítéseinknek köszönhetően azonban úgy tudtuk befejezni az utolsó félévet, hogy nem maradt el gyakorlati óra.”    

 Átvették diplomájukat a lovaskultúra-oktatók

A Testnevelési Egyetem Lovassportok Csoport lovaskultúra-oktató szakirányú továbbképzésének frissen végzett hallgatói

Dr. Karády-Protzner Anna kiemelte: a hallgatók kifejezetten színvonalas szakdolgozatokat nyújtottak be, ami egyrészt annak tudható be, hogy a járvány miatt több idejük volt a szakdolgozatírásra, másrészt – és legfőképpen – annak, hogy sokan konkrét tervekkel és elképzelésekkel jelentkeztek a képzésre. A csoportvezető hozzátette: a szakdolgozatok témái szinte kivétel nélkül hiánypótlónak tekinthetőek.  

„Rendkívül sok gyakorlati haszna van a képzésnek – állították egybehangzóan a végzősök. – Munkánkból fakadóan pontosan ilyen tudásra volt szükségünk. Az is fontos, hogy a hátunk mögött hagyott négy, illetve a járvány miatt ötre duzzadt félévben számos felejthetetlen élményben volt részünk, például táborokba mentünk. Sokat segítettük egymást, a végére pedig remek közösségi és csapatszellem alakult ki.”

Mint ismert, a Testnevelési Egyetem 2005-ben indította útjára lovaskultúra-oktató szakirányú továbbképzését, amelyre egyetemi diplomával lehet jelentkezni. A képzés időtartama négy félév, és a 600 kontaktórából 160 gyakorlati lovasedzés. Az oktatás során a szakirányra jelentkezők megismerkedhetnek a lovassport szakágaival, a díjlovaglással, a díjugratással, a militaryvel, a fogathajtással, a lovastornával, a távlovaglással, a western-reininggel és a lovasíjászattal, továbbá a népi és katonai lovas hagyományőrzéssel, a rekreációs lovaglással, ezen belül a lovasturizmussal és a lovastúra-vezetéssel.

A képzés Magyarországon egyedülálló módon rendkívül szerteágazó tudást ad nemcsak a ló anatómiájáról és élettanáról, hanem magáról a lovasról is. Ennek eredményeképpen a hallgatók az ember anatómiájáról és élettanáról, valamint sportélettani és egészségtani ismeretekről is sokat tanulnak. Az itt végzett hallgatók edzőként és iskolai oktatóként is elhelyezkedhetnek.

Utolsó módosítás: 2021. július 1. 15:41
nyomtatás
2023. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!