Hírek

Felfüggeszti tevékenységét a FISU orosz elnöke!

Az orosz sportolókra és az orosz sportra kiszabott büntetés miatt jövő decemberig nem látja el feladatait a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) élén Oleg Matytsin. 

A FISU keddi közlése szerint Matytsin, aki Oroszország sportminisztere, 2022. december 17-én folytatja majd a munkát a szövetségnél, az elnöki feladatokat addig az első alelnök, Leonz Eder látja majd el.

Felfüggeszti tevékenységét a FISU orosz elnöke

fotó: Nemzeti Sport

Az orosz sportvezető elnöki mandátuma 2023-ban jár majd le, így a 2023-as téli és nyári Universiadén is elnökként vehet majd részt a visszatérését követően.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) december 17-én hagyta jóvá Oroszország eltiltását, de felére csökkentette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által kiszabott négyéves büntetést, amelyet az állami szintű doppingolás, illetve a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működésében észlelt visszaélések miatt 2019 decemberében hozott meg. A határozat továbbra is megakadályozza az orosz sportolókat abban, hogy a nemzetközi versenyeken országuk zászlaja alatt induljanak és lejátsszák tiszteletükre a himnuszukat. A CAS-döntés értelmében az oroszok a tokiói nyári, valamint a 2022-es pekingi téli olimpián sem indulhatnak nemzetük képviseletében.

Oroszország emellett 2022 végéig nem rendezhet világversenyeket és nem is pályázhat azok megrendezésére, ezeken kormánytisztviselői és képviselői sem vehetnek részt.

(MTI)

Oroszország,Oleg Matytsin,elnök,Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU)