Isten éltesse, Tóth professzor úr!
2021. május 31.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Május 24-én töltötte be hatvanadik életévét Dr. Tóth Miklós, a Testnevelési Egyetem Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszékének vezetője, az MTA doktora. A jeles alkalomból múlt héten pénteken köszöntötték professzor a urat az egyetemen, mi pedig megkértük néhány személyes kérdés megválaszolására.

Isten éltesse, Tóth professzor úr!

fotó: nyme.hu

Az elmúlt hatvan év kapcsán mire a legbüszkébb a magánéletében?
Habár hamar elrepült ez a hat évtized, sikerült megtöltenem tartalommal, de e kérdés megválaszolásán nem kell sokat gondolkodnom: a két gyermekemre. A lányom tíz, a fiam pedig huszonnégy éves. Imádom őket!

És a sport területén?
A lovaglásra. Büszke vagyok arra, hogy oktathattam a lovaskultúrát. Idestova harmincnégy éve lovagolok. Hogy jó lovas vagyok-e? Nos, a szakmában erre azt szoktuk mondani, hogy mindig lehetünk jobbak és még jobbak, van hova fejlődni. A lovaglást nem lehet tökéletesen megtanulni.

A szakmájában mire a legbüszkébb?
Arra, hogy a Magyar Tudományos Akadémia doktora lettem. Csaknem két évtizede, egészen pontosan tizennyolc éve kaptam meg az elismerést.

A Testnevelési Egyetem kapcsán mi a legszebb emléke?
E témában is egyértelmű a válaszom: a tanszékvezetés. Mérhetetlenül büszke vagyok rá.

Ha egyvalamit kellene kiemelni az életéből, sport- vagy szakmai pályafutásából, amit másként csinálna, mi lenne az?
Hűha, csak egyet lehet? Az ifjaknak szoktam mondogatni, hogy sok nagy kudarcot megéltem, bár szerintem ez mindannyiunkra igaz, hiszen emberek vagyunk, esendők. De várjon, hadd gondolkozzak egy picit… Meg is van! Nos, ha tehetném, hamarabb alapítanék családot.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!