Dr. Irmai István: 60!
2021. június 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Június 5-én töltötte be 60. életévét Dr. Irmai István, a Testnevelési Egyetem Rekreáció Tanszékének korábbi vezetője, a kajak-kenu edzőképzés vezetője, az Angyalföldi Vízisport SE, az AVSE elnöke, aki 1983-ban pályafutása legjobb eredményét elérve felnőtt világbajnoki bronzérmet szerzett a finnországi Tamperében K-4 500 méteren. A jeles alkalomból interjút készített vele a kajakkenusport.hu internetes oldal, abból szemezgettünk, illetve mi is feltettünk neki néhány kérdést.

Dr. Irmai István: 60!

Irmai István…

...a furcsa becenevéről.
Miskolciként a DVTK-ban kajakoztam, s amikor felkerültem Budapestre Hazsik Endre a Honvédba hívott. Az egyik alkalommal szeretett volna mondani valamit, de nem jutott eszébe a nevem, így rám mutatott, és csak annyit mondott: „Te, te sűrű ember!” Mindenki dőlt a nevetéstől, rajtam is ragadt a név. Való igaz, tömzsi voltam, sűrű izomzattal, abszolút illett rám a Sűrű becenév.

...a nosztalgiáról, a büszkeségről.
Az évtizedek nem múltak el nyom nélkül, szívesen gondolok vissza rájuk, és szerencsésnek mondhatom magam, hogy jó néhány évig versenyezhettem és a válogatott tagja lehettem. A mai napig a nagy világversenyen sokkal jobban felmegy a pulzusom, ha olyan számot látok, amelyben én is versenyeztem. Ugyanez igaz, ha az AVSE egyik versenyzőjét nézem. Egyvalamit nagyon sajnálok, hogy korábbi páros társam, Császár Attila már nincs közöttünk. Nem múlnak el napok, hogy ne gondolnék rá. S ha már szóba került az AVSE: egyesületünk rendkívül büszke rá, hogy Csizmadia Kolos révén minden bizonnyal lesz olimpikonunk a nyári tokiói játékokon, illetve az már biztos, hogy a paralimpián rajthoz állhat egyik kiváló parasportolónk, a kajakozó Rozbora András.

...a nemrégiben megjelent A kajak-kenu sportág alapjai című könyvről, amelynek ő az egyik társszerzője.
Szerintem ez hiánypótló tankönyv, szükség volt rá. Az egyetemre szoktunk behívni sportolókat, hogy tartsanak előadásokat, de szerettünk volna konkrét szakmai könyvet is adni a hallgatók kezébe. A szövetség részéről ugyancsak igény volt erre, így az elképzeléseink találkoztak. Gannoruwa Leventével a kajakozás elméleti és gyakorlati anyagában vállaltam szerepet, de több alkalommal is egyeztettünk más edzőkollégákkal, és próbáltuk beépíteni a tapasztalataikat. Jó lenne egy módszertani tankönyvet is írni a későbbiekben, ami ok-okozati összefüggésekkel foglalkozik, mert arra is nagy szüksége lenne a szakmának.

...a folyamatban lévő munkájáról.
Egy új lapát fejlesztésén dolgozunk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, aminek a neve Rift. A prototípus már kész, sőt tesztelési fázisban van. Amiben eltér a wing lapátoktól, hogy van egy hosszanti rés, egy áthidalás a lapáttollban. A méréseink azt mutatják, így sokkal hatékonyabban, nagyobb erővel lehet evezni. Túl vagyunk már az első versenyzői kísérleteken, nagy öröm számomra a sok jó visszajelzés.

...a Testnevelési Egyetemről.
...gyermekkori álmom vált valóra azzal, hogy a TF-en tanulhattam, majd pedig taníthattam. Miskolcról azért költöztem fel anno a fővárosba, hogy versenyzői pályafutásomat össze tudjam egyeztetni a tanulással. Csodálatos időszak, csodálatos emlék számomra a Testnevelési Egyetem.

...a pénteken kezdődő, részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságról.
...az biztos, hogy a magyar válogatott összes mérkőzését megnézem, a televízió előtt énekelem majd a Himnuszt. Csapatunk megmutatta már, tud meglepetést szerezni, és őszintén hiszem, hogy sokat futva, okosan játszva szép eredményt érhet el. Ha a srácok mindent megtesznek a győzelemért és legjobb tudásukat nyújtják, a végeredménytől függetlenül emelt fővel hagyhatják el a harcmezőt. Hogy ki nyeri meg az Eb-t? A belgáké roppant erős csapat, szerintem ők lesznek az aranyérmesek.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!