Gyalogos túranapok (Bakony)
2017. január 26.Rekreáció Tanszék

Választható gyalogos túranapok: „Utak a Bakony szívében” időpontja: 2017. május 13-14. (szombat, vasárnap).

A tábor minden BSc, MSc és MA szakon, minden évfolyamon felvehető a tavaszi félévben, nappali és levelező tagozaton is. Azok a hallgatók, akik a túrát a korábbi félévi tanulmányaik során teljesítették, részt vehetnek, de kreditet nem kapnak érte.

Amennyiben a tárgyat a meghirdetett időben teljesíti a hallgató, abban az esetben a tárgy gyakorlati jeggyel zárul, 2 kreditet kap érte. A Rekreáció szakcsoport által meghirdetett választható tárgyat „Gyalogos túranapok” a tanulmányai alatt minden hallgató csak egyszer veheti fel és egyszer teljesítheti a megadott 2 kreditért.

Puhány, kreditvadász kalandorok kérem, kíméljenek meg és ne jelentkezzenek erre a kurzusra! Teljesítménytúrára hasonlít a program és a menettempó.

Jelentkezés feltételei:

  • A jelentkezési lap pontos kitöltése (megtalálható a Főépület II. emelet 70-es irodával szemben a faliújságon)
  • A kitöltött jelentkezési lap leadása
  • A választható tárgy költségeinek befizetése

A tárgy felvétele a Neptunban: a tárgyat a Rekreáció szakcsoport oktatásszervezője veszi fel a hallgatónak, amennyiben beiratkozott a 2016-2017 II. félévre a Neptun rendszerében, kitöltötte és aláírta a jelentkezési lapot, befizetett a túra költségeit.

A tárgy regisztrálása a neptunban: a túra teljesítése után (2017.05.15-ig) a jegybeírás megtörténik. Azok a hallgatók, akik nem teljesítik, de felvették a tárgyat,”aláírás megtagadva” bejegyzést kapnak a Neptunban. A meghirdetett kurzusról hallgatót törölni nem lehetséges!

A túra költsége: 9000 Ft, amely tartalmazza a turistaház- jellegű vagy vendégházas szállást, (bejelentkezők létszámától függően) komplett vacsorát és reggelit, továbbá a térképeket és a GPS-készülékek betanítását, üzemeltetését. Nem tartalmazza a napközbeni étkezést (szombati és vasárnapi ebéd), illetve nem tartalmazza az utazás költségeit (amely 50 %-os kedvezménnyel fejenként oda-vissza vonattal 3190 Ft + gyorspótjegy). Vásárlási lehetőségre ne számítsanak a túra alatt.

Jelentkezési és befizetési határidő 2017. február 1-től – február 10-ig, a megadott időpontokban történik! Időpontok (a jelentkezés és a túra befizetése csak ezekben az időpontokban lehetséges):

  • 2017.02.02. csütörtök (1. K. hét) 13.00-14.00-ig a Főépület III. 307-es szobában
  • 2017.02.07 . kedd (1. tanítási hét) 13.00-14.00-ig a Főépület III. 307-es szobában
  • 2017.02.09. csütörtök (1. tanítási hét) 13.00-14.00-ig a Főépület III. 307-es szobában

Minimum létszám: 12 fő. Maximum létszám: 40 fő, melyet a jelentkezési lapok leadásának és a befizetések sorrendjében rögzítünk. Létszámnövelésre nincs lehetőség.

Tervezett program

A tábor 2 napos, hétvégés program lesz, melynek költségeit a hallgatónak kell fedeznie. A túra alatt a Bakony-hegység szívébe és csúcsára (Kőris-hegy 709 m.) látogatunk el, egy éjszakai szállással Fenyőfő-Vinye térségében. A túra normál állóképességgel teljesíthető, az első nap kb. 22 km, míg a másodikon 25 km-t gyalogolunk. Útvonalunkon végigjárjuk a híres Cuha-patak völgyét hazánk egyik legszebb és legvadregényesebb erdei útvonalán haladó vonattal és gyalog is. A Dörgő-hegy több neves barlang és sziklaképződményét (Betyár pamlag, Kőpince barlang, Likas kő, Pápalátó kő) tájfutó térkép segítségével fűzzük föl az útvonalunkra. Tájékozódási képességek és túravezetési ismeretek sajátíthatók el illetve fejleszthetők.
Egy térképes tájékozódási gyakorlat is része a programnak, de senkit nem fogunk elveszteni. A homoki ősfenyveséről híres Fenyőfő térségében keresünk szálláshelyet a bejelentkezők létszámának függvényében. Vasárnap a Kőris-hegyen álló Vajda Péter kilátót vesszük célba, ahonnan Szépalma-pusztán (volt Eszterházy birtokon) és Borzaváron át jutunk el Zircre,
a Bakony „szívébe” a túra végpontjára.

Utazás

Utazás egyénileg! Utazási terv: alapvetően a túratervhez igazodó vasutas utazással. Május 13 szombat: Budapest Déli pu 6,30 - Veszprém 7,56 tovább Veszprém 8,15 - Vinye 9,11. Május 14 vasárnap: Zirc 17,10 - Veszprém 17,43 tovább Veszprém 18,02 - Bp Déli pu 19,29 (Kis résztvevői létszám esetén szóba jöhet a telekocsis gépjárművel történő utazás, amennyiben a potenciális résztvevők jelzik autós kapacitásaikat. Ebben az esetben a túraútvonalat megfelelően körpályává alakítjuk.)

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!