Birkózás: súlyos sérülése után olimpiára jutott a TF-en tanuló Nagy Bernadett
2024. április 12.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A birkózó Nagy Bernadett kvótát szerzett az idei párizsi olimpiára a 76 kilogrammosok súlycsoportjában, ez eddigi pályafutásának csúcsa.

Megvan a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem újabb olimpiai kvótás sportolója! Nagy Bernadett, a Rekreáció és életmód szak első évfolyamos hallgatója parádésan szerepelve az első kettő között végzett a birkózók múlt héten Bakiban megrendezett kvalifikációs versenyén, s ezzel biztosította helyét a július végén kezdődő párizsi olimpián. A magyar birkózók közül ő a harmadik kvótás Muszukajev Iszmail és Losonczi Dávid után.

„A felnőttek között szereztem már két Európa-bajnoki bronzérmet, a kijutás a párizsi olimpiára azonban rangjában mind a kettőt fölülmúlja – mondta megkeresésünkre a 23 éves Nagy Bernadett, aki a 76 kilogrammosok súlycsoportjában szerezte meg a kvótát. –  Tizennyolc évvel ezelőtt kezdtem el birkózni, vagyis csaknem két évtizednyi munka gyümölcse érett most be.”

Alig több mint száz nap van már csak hátra a nyári ötkarikás játékokig, a TF büszkesége addig is keményen edz, valamint segíti az ugyancsak az olimpiai részvételre pályázó versenytársai felkészülését. Ami pedig a tanulást illeti, az első félévet könnyedén teljesítette a TF-en, a második azonban nehezen alakul a versenysportolói elfoglaltsága miatt. De aki súlyos térdsérülésből felépülve szenzációsan birkózik, és ki tud jutni az olimpiára, annak nem jelenthet gondot megfelelni az egyetemi elvárásoknak.

„Kétezerhuszonkettő márciusában szenvedtem térdsérülést, annyira súlyos volt, hogy csak idén januárban térhettem vissza – folytatta Nagy Bernadett. – Embert próbáló időszak volt. Időnként iszonyatosan fájt a lábam, fel is tettem magamnak a kérdést: hogy birkózom majd így? De egy pillanatra sem adtam fel álmaimat, tudtam, hogy muszáj végigcsinálnom mindent a rehabilitáció idején, mert olimpián akarok szerepelni. És most megvan a kvóta! A szenvedés minden perce megérte ezért a pillanatért, ezért az eredményért.”

A TF-en tanulók közül előzőleg Koch Máté (vívás), Mészáros Krisztofer (torna), Keszthelyi Rita, Kuna Szonja, Máté Zsuzsanna (egyaránt vízilabda) és Ekler Luca (paraatlétika) szerzett olimpiai, illetve paralimpiai kvótát Párizsra, továbbá szinte biztosan ott lesz a játékokon Tóth Krisztián (cselgáncs) is. A TF-ről még Vigvári Vendel is szerepelhet az olimpián, ha bekerül a pólósok keretébe.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!