Szőke Alex: „A legfelső polcra kerül az Év TF-es sportolója díj”
2023. március 8.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A 2022-es év legjobb TF-es férfi sportolójának választott válogatott birkózó Szőke Alexnek legalább annyira fontos ez az elismerés, mint az U23-as világbajnoki aranyérem. A szakedző képzésre járó hallgató azt is elárulta, hogy az egyetemen tanultakat kitűnően tudja hasznosítani tréning és versenyzés közben.

„Óriási megtiszteltetés, hogy engem választottak az év TF-es férfi sportolójának – mondta büszkén Alex, akit a tatai edzőtáborban értünk el. – Nem vitás, ez a díj a legfelső polcra kerül a többi kimagasló eredményem mellé. Rendkívül fontos, hogy sportolás mellett tanuljon is az ember, a kettőt ugyanis jól össze lehet hangolni. Az egyetemen tanultakat remekül tudom hasznosítani a sportban például egy-egy bemelegítés során. Jó megtapasztalni, hogy a sporttudomány eredményei hogyan hasznosulnak a gyakorlatban.” 

A tokiói olimpián 5. helyezett, U23-as világbajnok, a felnőttek között pedig vb-ezüstérmes kötöttfogású birkózó csak később, a március 2-i szenátusi ülésen tudta átvenni az elismerést, mert a tatai edzőtáborban készült a többiekkel.

Van is mire, hiszen küszöbön áll az U23-as Európa-bajnokság, majd egy hétre rá következik a dániai felnőtt Tours Master, illetve áprilisban Zágrábban a felnőtt-kontinensbajnokság – nem is beszélve a szeptemberi kvalifikációs világbajnokságról, amelyen nagy lesz a tét.

Még szerencse, hogy a nehezén már túlvan Alex – már ami a mentális részét illeti.

„Február közepén mélypontra kerültem, de most már elmondhatom, hogy alakulok, és lassan kilábalok belőle. Minden élsportoló életében bekövetkezik egy-egy hullámvölgy, ez szinte elkerülhetetlen, de a családom, az edzőm és a pszichológusom rengeteget segít nekem. Egyre jobban mennek az edzések, és alig várom, hogy végre versenyen bizonyíthassak.” 

A 97 kilogrammosok között szereplő Alex a korosztályos és a felnőtt Európa-bajnokságon is szeretne érmet szerezni, sőt, ha csak rajta múlna, nem is adná alább az aranyéremnél.

Természetesen a 2024-es párizsi olimpia is szerepel az álmai között, ám addig még bőven van tennivalója.

„Az első kvalifikációs verseny, a világbajnokság csak szeptemberben lesz Szerbiában, úgyhogy egyelőre csak gondolatban járok Párizsban. A vb első öt helyezettje megváltja a repülőjegyet a nyári játékokra, persze, hogy én is szeretnék köztük lenni. Számtalan feladat áll még előttem, most ezekre összpontosítok.”  

Fotó: Getty Images

Szőke Alex A legfelső polcra kerül az Év TF es sportolója díj

 

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!