Európa-bajnok lett Vajda Oszkár, a TFSE kardvívója
2023. február 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Idén Tallinnban rendezték meg a kadét egyéni kardvívó Európa-bajnokságot. A 77 versenyzőt felvonultató mezőny tagja volt 16 éves kiválóságunk, Vajda Oszkár is, aki parádés vívással a döntőig menetelt, s ott drámai küzdelemben győzte le román ellenfelét, így ő állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

TALLIN, CADET EUROPEAN CHAMPIONSHIP IN PHOTO: CIDU Casian ROU vs VAJDA Oszkar HUNPHOTO BY ANDREA ALEGNI #BIZZITEAM

A csoportkörben grúz, azeri, dán, észt, lengyel és bolgár ellenfeleivel szemben egyaránt diadalmaskodott, így veretlenül fordulhatott az egyenes kieséses szakaszra. A főtáblán a 3. helyen rangsorolt Vajda Oszkár az első körben spanyol vetélytársát 15:5-re intézte el, majd a német Buchmannt gyűrte le pedig 15:14-re.  

A negyeddöntőben a magyar ranglista második (Papp Zsadány) és első (Vajda Oszkár) helyezettje nézett farkasszemet egymással. Ez az asszó méltó volt a magyar kardvívás színvonalához. Örömünkre a TFSE kiválóságának jött ki jobban a lépés, 15-13-mal jutott be az elődöntőbe, ahol a második helyen kiemelt Tom Couderc várt rá. Oszkár elképesztően higgadtan és okosan küzdve simán, 15-9-re verte francia riválisát.

A fináléban az első helyen rangsorolt román Casian Cidu volt az ellenfél. A szomszédos ország üdvöskéje az addigi összes állomásról magabiztosan lépett tovább, előzetesen is lehetett tudni, hogy kiemelkedő képességű vívó. Jobban is kezdett, mint Vajda, előbb 8:4-re, majd 11:6-ra is elhúzott. Ekkor azonban jött fordult a kocka, versenyzőnk zsinórban 9 tust mért ellenfelére. A döntőben aratott győzelmével (15:11) Vajda Oszkár Európa-bajnoki aranyérmet nyert.

Sportolónk a Magyar Vívó Szövetségnek így nyilatkozott a győzelmet követően: “Nagyon szerettem volna jó eredményt elérni, és most rendkívül boldog vagyok! Tavaly csapatban lettem kadet Európa-bajnok, most egyéniben, és ez egyszerűen hihetetlen, még akkor is, ha bíztam a sikeres szereplésben. Valahogy mindig úgy alakul, hogy a nyolcaddöntő jelenti nekem a legnagyobb akadályt. Most ott sikerült 15:14-re nyernem, és akkor felszakadt a gát… Ráadásul mostanában Zsadány ellen sem nyertem gyakran, most ez is sikerült. Amikor Cidu a döntőben 11:6-ra vezetett, akkor az futott át bennem, hogy ez volt az álmom, nem kaphatok ki. Aztán így alakult…!”

Férfi kard egyéni Európa-bajnokság:

Csoportmérkőzéseken: Vajda Oszkár 6 győzelem – 0 vereség
A legjobb 16 közé jutásért: Vajda–Roman Blanque (spanyol) 15:5
Nyolcaddöntő: Vajda–Buchmann (német) 15:14
Negyeddöntő: Vajda–Papp 15:13
Elődöntő: Vajda–Couderc (francia) 15:9
Döntő: Vajda–Cidu (román) 15:11.

Végeredmény: 

1. Vajda Oszkár (edző: Patócs Ákos, válogatott edző: Kósa Miklós)
2. Casian Cidu (román)
3. Tom Couderc (francia) és Enes Talha Kalender (török)

7. Papp Zsadány (edző: Bódy Benjámin, válogatott edző: Kósa Miklós)
14. Szalai Zalán
23 Monori Mátyás.

Forrás: TFSE
Fotó: EFC

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!