Történelmi győzelemre készül a kézilabda-vb-n a TF-en tanuló Merkovszki Pál
2023. január 11.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Január 11. és 29. között Lengyelországban és Svédországban rendezik meg a férfi kézilabdázók világbajnokságát, amelyen nem csupán a magyar válogatottért szoríthatunk. Az amerikai válogatott tagjaként ott lesz ugyanis a tornán Merkovszki Pál, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem hallgatója is, aki az utolsó félévét kezdi az intézményben sport- és rekreációszervezés szakon.

Történelmi győzelemre készül a kézilabda vb n a TF en tanuló Merkovszki Pál

A fiatal kézilabdázó szülei magyarok, de ő az Egyesült Államokban született, magyar-amerikai kettős állampolgár.

„Ez lesz pályafutásom első felnőtt világversenye, nagyon várom már a meccseket – mondta megkeresésünkkor a 22 esztendős kapus, aki idehaza kézilabdázik, az NB I-ben újonc Budai Farkasok kapuját védi. – Ami az amerikai válogatottat illeti, nos, a játékosok többsége hozzám hasonlóan európai származású, kettős állampolgár, Németországban és Skandináviában kézilabdázó csapattársaim is vannak. Igyekszünk apránként haladni a fejlődés útján, elsődleges célunk a továbbjutás az első csoportkörből.”

Az amerikaiak Horvátországgal, Egyiptommal és Marokkóval szerepelnek egy csoportban a 32 válogatottat fölvonultató világbajnokságon, s a nyolc csoport első három helyezettje jut tovább a második csoportkörbe. Ebben a szakaszban már négy hatos csoportban zajlanak majd a küzdelmek, s az első két helyezett kerül a negyeddöntőbe.

„Nem vagyunk a horvátok és az egyiptomiak szintjén, ezt be kell látnunk, Marokkóval azonban ki-ki meccset játszhatunk a továbbjutásért, egy sikerrel el is érhetjük célunkat – folytatta Merkovszki Pál. – A győzelem sporttörténelmi jelentőségű lenne, amerikai válogatott ugyanis még sohasem nyert mérkőzést kézilabda-világbajnokságon. Izgatottan várjuk a viadalt. És már előre is tekinthetünk, hiszen 2025-ben és 2027-ben egyaránt szabadkártyával indulhatunk majd a vb-n, a nagy dobást azonban 2028-ra, a Los Angeles-i olimpiára tervezzük – ezért dolgozunk.”

Érdekes történet az övé. Tizennégy éves korától végigjárta a korosztályos magyar válogatottakat húszéves koráig bezárólag, szerepelt a csapattal Európa- és világbajnokságon, valamint ifjúsági olimpián egyaránt. Vajon miért nem tartott tovább válogatott karrierje Magyarországon?

„Nem éreztem magamban annyit, amennyi elég lett volna, hogy kiszorítsam Mikler Rolandot vagy Székely Mártont a válogatott kapujából – vallotta meg őszintén Merkovszki Pál. – Jött a lehetőség Amerikából, s megragadtam. Éltem a bizalommal, én vagyok az amerikai válogatott első számú kapusa, és most a világbajnokságra készülök.”

Akárhogy is nézzük, jól döntött. Szurkoljunk neki is a világbajnokságon!

Fotó: Jon Forberg

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!