Amerikából hozott tudás a TF Küzdősportok Tanszékén
2022. október 13.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az Egyesült Államokban felhalmozott tudását és tapasztalatait is használva igyekszik még magasabb szintre emelni a szabadfogású birkózás oktatását Farkas Gábor, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Küzdősportok Tanszékének tanársegédje.

Amerikából hozott tudás a TF Küzdősportok Tanszékén

A BSc edzőin már oktató, mindeközben a mesterképzésen tanuló 34 esztendős szakember a Magyar Olimpiai Bizottságon keresztül pályázott egy rangos kiküldetésre, amelynek elnyerése révén háromhetes gyakorlati képzésen vehetett részt a sportág egyik fellegvárában. A pályázat értékét, egyszersmind a győztes pályázók szakértelmét híven tükrözi, hogy a meghirdetett programra minden országból egyetlen edző mehetett el – Magyarországról Farkas Gábor lett a befutó.

„Szeptember tizedikén utaztam az Egyesült Államokba a háromhetes gyakorlati képzésre – mondta megkeresésünkre Farkas Gábor. – Az első héten Colorado Springsben a világhírű edzőközpontban napi négy dupla óránk volt. Sok más mellett a hosszú távú képzés szerepelt a programban, a táplálkozástól kezdve a pszichológiáig. A második hétre tovább küldték gyakorlatra az ország különböző pontjaira a nyertes pályázókat, én a Pennsylvaniai Egyetemre kerültem, amely jelenleg a legjobb birkózócsapattal büszkélkedhet, két-két olimpiai, illetve világbajnokot is fölvonultatva. Összesen kilenc edzést látogattam meg, gyerekekét és felnőttekét egyaránt, utóbbiakhoz lehetőségem nyílt beállni, szerencsére a felnőtt világbajnokság után voltunk, így nem voltak megterhelőek az edzések. Rendkívül sokat tanultam. Az utolsó hetet a Delaware Egyetemen töltöttem, ahol a következő fél év munkáját dolgoztuk ki határidők csatolásával, a program pedig húszperces angol nyelvű prezentációval zárult. Április végén a svájci Lausanne-ba utazom négy-öt napra, ahol be kell majd számolnom a kidolgozott és meghatározott munka elvégzéséről.”

A magyar U17-es válogatottnál edzőként dolgozó Farkas Gábor hangsúlyozta: az Egyesült Államokban szerzett tudást és tapasztalatokat fölhasználva mindent megtesz annak érdekében, hogy a szabadfogású birkózást idehaza felzárkóztassa a kötöttfogás szintjére, egyúttal rámutatott a sportág népszerűsítésének módjára.

„Ennek egyik lehetséges útja tanítványaink TF felé terelése, a tanári vagy az edzői pálya csábítóvá tétele. Mindeközben igyekszünk minél jobban megszerettetni nappalis hallgatóinkkal a küzdősportokat, mert rajtuk keresztül is egyre több gyerekhez juthat el például a grundbirkózás. A sportág bázisának kiszélesítése az egyik legfontosabb feladatunk.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!