Pigniczki Fanni életében kiemelt helyet foglal el a versenysport és a tanulás
2022. augusztus 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Huszonkét esztendősen az utolsó évét kezdi szeptemberben a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem MSc edzői szakán Pigniczki Fanni, az idehaza 2018-ban, 2019-ben, 2020-ban és tavaly egyaránt az év legjobbjának megválasztott ritmikus gimnasztikázó.

Pigniczki Fanni életében kiemelt helyet foglal el a versenysport és a tanulás

Már ebből is világosan látszik, az élsport mellett mennyire fontos számára a tanulás, és ez még nem minden: elkezdi pszichológiai tanulmányait a Károli Gáspár Református Egyetemen, aminek folytatásaként talán „másik ajtón” is bekopogtat a TF-re.

„Jelenleg úgy tervezem, hogy idővel szeretnék sportpszichológiát hallgatni, amire a TF-en nyílik lehetőség, csak ahhoz feltétel a pszichológia szak elvégzése, ezt kezdem el a Károli Gáspár Református Egyetemen – mondta érdeklődésünkre a magyar sportcsillag. – A versenysportban minden területen elértem tervezett célomat, tanulmányaim a legkevésbé sem mennek az edzések rovására, össze tudom egyeztetni a kettőt.”

Járt világ- és Európa-bajnokságon, kvótát szerzett a tavalyi tokiói olimpiára, s mint már jeleztük, idehaza sportága legjobbjának számít. Idén februárban lábközépcsont-törést szenvedett, tíz hetet kellett kihagynia, fekvőgipszet kapott, amellyel egy hétig nyomta az ágyat, majd levehető járócsizmát – immár azonban teljesen fitt és egészséges. Júniusban az Európa-bajnokságon, júliusban a Világjátékokon szerepelt, de vajon lesz-e újabb olimpiai részvétel?

„Még nagyon messze van a párizsi olimpia, két év van addig – folytatta Pigniczki Fanni. – Most azt mondom, ha elkerülnek a sérülések és egészséges leszek, megcélozhatom a kijutást, de két év sok idő, meglátom, hogyan alakulnak a dolgok.”

Talán kevesen tudják, hogy nagyapja, Pigniczki László ragyogó sikereket ért el asztaliteniszben, 1959-ben csapatban világbajnoki ezüstérmet szerzett, 1964-ben párosban pedig bronzérmes lett az Európa-bajnokságon.

„Éppen nála voltunk a minap, mert augusztus kilencedikén tölti be nyolcvanötödik életévét. Előkerült a pingpongasztal, ő nem ütögetett, én viszont igen, egész jól ment a játék. Pedig annak idején, gyerekként nem is próbálkoztam meg az asztalitenisszel” – árulta el Pigniczki Fanni.

Hogy Párizsban nem aratja le a babérokat pingpongozóként, az valószínűsíthető, de kívánjuk neki, hogy ritmikus gimnasztikázóként ott legyen pályafutása második olimpiáján.

No meg a TF-en a sportpszichológia szak hallgatójaként.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!