TF-es sikerek a budapesti vizes világbajnokságon
2022. június 28.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A napokban büszkén számoltunk be róla, hogy dr. Rácz Levente, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Kineziológiai Tanszékének vezetője erőnléti edzőként segítette, segíti a 19 éves úszó, Kós Hubert munkáját, aki a budapesti vizes világbajnokságon ragyogóan versenyezve hatodik lett a 200 méteres vegyes úszásban.

TF-es sikerek a budapesti vizes világbajnokságon

Nos, nem csupán ez a siker köthető a TF-hez. Dr. Trzaskoma Lukasz, a tanszék lengyel származású egyetemi docense ugyancsak erőnléti edzőként dolgozik Ksawery Masiukkal, a mindössze 17 esztendős lengyel szupertehetséggel, aki az 50 méteres hátúszásban bronzérmet szerzett, 100 méteren pedig hatodikként ért célba.

„Csaknem négy éve dolgozunk egy nagyobb csapatban, amelynek ő az egyik tagja – mondta keddi megkeresésünkkor a magyarul tökéletesen beszélő Trzaskoma Lukasz. – Rendkívül tehetséges, okos és érett versenyző, aki még rengeteg világversenyen szerezhet örömet Lengyelországnak. Most éppen a junior-világbajnokságra készül, ott is szeretne maradandót alkotni. A tavalyi korosztályos Európa-bajnokságon hat érmet szerzett, köztük természetesen aranyakat is.”

A TF egyetemi docense hozzátette: nagyszerű edzői stábban dolgozik, a szakemberek nyitottak minden újra, Ksawery Masiuk budapesti sikereiben is óriási szerepet játszott a team tagjainak összehangolt, céltudatos és sokrétű munkája.

„A megszokotthoz képest máshogy irányítjuk a fiatalok munkáját, talán mondhatom, hogy modern felfogásban. A cél nyilvánvalóan az, hogy kihozzuk a maximumot a fiatalokból – folytatta Trzaskoma Lukasz. – A szárazföldi edzések kialakítása teljes mértékben rám van bízva, a vizes tréningekbe nem szólok bele, már csak azért sem, mert kiváló szakemberek dolgoznak a lengyel úszókkal. Ugyanakkor folyamatosan konzultálunk, a terheléses-élettani szempontok vizsgálatakor az én szavam is számít, továbbá a felméréses eredmények analizálása ugyancsak része a feladatkörömnek. Örömmel dolgozom ebben a szakmai csoportban, minden apró részletet tudatosan tervezünk meg.”

Aminek már most jól látható eredményei vannak.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!