Tóth Péter János sikere a Tavaszi Szél konferencián
2022. május 18.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A doktoranduszok legrangosabb hazai szimpóziumán a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem elsőéves nappali tagozatos hallgatója, Tóth Péter János végzett az első helyen, ráadásul a különdíjat is ő kapta.

Tóth Péter János sikere a Tavaszi Szél konferencián

A Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) minden évben megrendezi a Tavaszi Szél nevet viselő multidiszciplináris tudományos konferenciát fiatal kutatók és doktoranduszok számára. Az immáron 25. alkalommal megtartott eseménynek idén Pécs adott otthont május 6-8. között.  

A Sporttudományi szekcióban nagy sikert könyvelhettünk el, hiszen egyetemünk elsőéves nappali tagozatos doktori hallgatója, Tóth Péter János végzett az első helyen, ráadásul különdíjban részesült. Péternek nem ez volt az első sikere tudományos konferencián, hiszen tavaly ilyenkor rendezett 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencián is első helyezést ért el a Humankineziológia és Biomechanika szekcióban.

Tóth Péter János gyerekkorában kezdett el teniszezni, és 15 éven keresztül sportolt versenyszerűen. Még akkor is tenisztornákra járt, amikor már jelentkezett az egyetem testnevelő-edző alapszakára. Játszott az egyetemi csapatban, és részt vett az Egyetemi Európa-bajnokságokon is, ahol 2017-ben Madridban 8. helyen végzett.

A teniszedző végzettség megszerzése után egyértelmű volt, hogy a mesterképzésre is jelentkezik, ahol folytatta TDK-munkáját. Második diplomája után 2021 szeptemberében felvették a TF Sporttudományok Doktori Iskolájának állami ösztöndíjas doktori képzésére.

Kutatási témája a különböző játékstílust alkalmazó, élvonalbeli teniszezők terhelési profiljának vizsgálata, témavezetője dr. Ökrös Csaba, a Sportjáték Tanszék vezetője. A mostani országos konferencián az erről szóló pilot study, azaz kísérleti kutatás eredményeit ismertette. Ebben a kutatásban az idei ausztrál nyílt teniszbajnokság döntő mérkőzésének statisztikai adatait vizsgálta. Mint ismert, a fináléban a különböző játékstílust képviselő Danyiil Medvegyev és Rafael Nadal küzdött meg egymással.  

A kapott eredmények megerősítették, hogy a mai elit teniszben az adogatások és adogatásfogadások minőségének nagy szerepe van minden játékstílusnál és a mérkőzések végkimenetelénél is. A szakirodalmi adatok alapján is kijelenthető, hogy ez a két technikai elem rendkívül fontos. A hazai utánpótlásképzésben azonban sok esetben ezeket az edzések végén végzik, holott gyakorlásukhoz nagy idegrendszeri készenléti állapot kell. Ezenkívül a korosztályos versenyzőknél is fontos idejekorán kialakítani az egyéniségükhöz és képességeikhez legjobban illeszkedő játékstílust, és miután megtörtént, a lehető legspecifikusabban kell terhelni a játékosokat.

Péter mindemellett elnyerte a közelmúltban a Nemzeti Tehetség Program által meghirdetett Nemzet Fiatal Tehetségeiért elnevezésű ösztöndíjat is, amelynek segítségével egy átfogó kutatásban lehetősége nyílik megvizsgálni, melyek a főbb teljesítménybeli különbségek a mérkőzések győztesei és vesztesei között, így a szakemberek a jövőben új edzésmódszereket tudnak kidolgozni a teniszezők számára.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!