Merkovszki Pál egyszerre áll helyt a kézilabdakapuban és a TE-n
2022. március 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Március 21-én, hétfőn röppent fel a hír, hogy Konkoly Csaba távozik a férfi kézilabda NB I-ben a 8. helyen álló Gyöngyös vezetőedzői posztjáról. A hír önmagában talán csak kevesek számára érdekes, ám ha figyelembe vesszük, hogy a gyöngyösiek kapuját a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem 21 éves, sport- és rekreációszervezés szakos másodéves hallgatója, Merkovszki Pál védi, máris felkapjuk a fejünket.

Merkovszki Pál egyszerre áll helyt a kézilabdakapuban és a TE n

„Konkoly Csaba rendkívül segítőkészen állt hozzá tanulmányaimhoz, mindig tolerálta, ha egyetemi elfoglaltságaim miatt nem tudtam ott lenni egy-egy edzésen – nyilatkozta honlapunknak Pali. – Bárki is lesz majd a csapat vezetőedzője, remélem, ő is támogatni fogja tanulmányaimat. Abban is bízom, hogy az új tréner személye új lendületet ad a csapatnak. Az edzőváltás szerencsére nem befolyásolta az együttes körüli légkört, mindenki szorgalmasan teszi tovább a dolgát, és alkalmazkodik az új helyzethez.”

Nemcsak a csapat, hanem Pali is jó formában van: a gyöngyösiek bejutottak a Liga-kupa négyes döntőjébe, NB I-es mérkőzésen legutóbb a Fejér-B.Á.L. Veszprém otthonában nyertek, pénteken pedig újabb pontszerzés reményében utaznak Kecskemétre. Nem könnyű Pali helyzete, hiszen két hálóőrrel is meg kell küzdenie a kezdőcsapatba kerülésért.

„Van egy fiatal magyar és egy rutinos szerb kapus az együttesben. Jó viszonyt ápolunk egymással, mondhatni, barátok vagyunk. Egészséges versenyszellem alakult ki közöttünk, miközben segítünk egymásnak, és sokat tanulunk egymástól. Bár Alekszandr Tomics jóval idősebb nálunk, nem néz le minket, sőt a mi tanácsainkat is megfogadja. Nagyon tetszik benne, hogy mérkőzés közben kitűnően összpontosít.”

Pali szülei magyarok, de az Egyesült Államokban született, ezért kettős állampolgársággal rendelkezik. A tavalyi világbajnokság előtt bekerült az Egyesült Államok vb-keretébe, ám 18 játékos pozitív koronavírustesztje miatt az együttes végül nem szerepelhetett az egyiptomi világseregszemlén.

„Ha már két állampolgárságom van, úgy gondoltam, mindenféleképpen kipróbálom magam az Egyesült Államok válogatottjában. Úgy érzem, vezérszerepet kapok, edzőm és csapattársaim is számítanak rám. Rendkívül jólesik az elismerés, hogy az ország kézilabda-szövetsége beválasztott az Egyesült Államok Olimpiai Szövetség elit programjába. Ez csakis olyan amerikai sportolóknak adatik meg, akik sokat tettek az országért, és akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a nyári olimpiai játékok programján szereplő sportágakban. Erős a válogatottunk, számos játékos nívós európai bajnokságban játszik. Célunk, hogy maradandót alkossunk a 2028-as Los Angeles-i olimpián.”

Addig is számos kihívás vár rá, többek között az egyetemen, ahol már a negyedik félévét tapossa a BSc-képzésen. Jóllehet rendkívül nehéz összeegyeztetnie a sportot a tanulással, nem fél a kihívástól.

„Mivel nagyon érdekel, amit tanulok, és szeretek órára járni, igyekszem minél jobb eredménnyel elvégezni az egyetemet. Hogy mi lesz az alapdiploma után, egyelőre nem tudom, de ha időm engedi, nekivágok a mesterképzésnek is.”

Fotó: Egyesült Államok Kézilabda-szövetség

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!