Szőke Alex: eleven, rossz kisgyerekből klasszis birkózó
2021. október 28.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Terjedelmes interjút készített a Demokrata Szőke Alexszel, a 21 esztendős magyar birkózó csillaggal, a Testnevelési Egyetem elsőéves szakedzői hallgatójával, aki ötödik lett a tokiói olimpián, októberben pedig ezüstérmet szerzett az Oslóban megrendezett világbajnokságon a 97 kilogrammosok súlycsoportjában.

Szőke Alex: eleven, rossz kisgyerekből klasszis birkózó

Az alábbiakban a napokban megjelent interjúból szemezgetünk.

Szőke Alex….

...a Testnevelési Egyetemről és a családalapításról: Birkózó szakedzőnek tanulok, és ha lediplomázok, szeretném elvégezni a létesítményvezetői szakot is. Jó lenne a válogatottnál vagy itt, a klubban, az ESMTK-ban elhelyezkedni később, de az is elképzelhető, hogy sportcsarnok igazgatója legyek az aktív sportkarrier lezárása után. Most a birkózás a főállásom, illetve a bátyámmal próbálunk édesapánk nyomdokaiba lépni, aki ingatlanokat épít és ad el. Mindemellett a családalapítás gondolata is foglalkoztat. Nem szeretnék késői szülő lenni. Az a vágyam, hogy még 30 éves korom előtt apuka legyek. Jó lenne, ha fiam vagy a lányom barátként tekintene majd rám.

...a sportkezdetekről: Először a bátyám példáját követve motokrosszoztam, de az annyira nem jött be, így mint a legtöbb kisfiú, futballozni kezdtem. A birkózásba az iskolában kóstoltam bele, ám a kettő együtt a tanulás rovására ment, így választanom kellett. Nagyon eleven, rossz gyerek voltam, szerettem verekedni, a birkózóterem pedig lehetőséget adott rá, hogy kitomboljam magam. Vannak, akik ha rossz jegyet visz haza a gyerekük, azzal büntetik, hogy nem engedik edzésre. Nálunk ilyen sohasem fordult elő. A szüleim jól tudták, a mozgás során minden feszültséget kiadok magamból. Sokszor nagyon fáradtan mentem haza, másnap viszont hajlandó voltam korán reggel felkelni, hogy megírjam a leckét.

...a hirtelen jött sikerekről: Igyekszem nem teherként megélni, ami nem mindig egyszerű, hiszen a vébére például egyedül én utaztam az olimpiai csapatból. A döntő után persze fájt egy kicsit, hogy vesztesként mentem le a szőnyegről, de most már úgy tekintek a történtekre, hogy ez megnyert ezüst, nem pedig elveszített arany. Tisztában vagyok a hibáimmal, tudom, min kell javítani a jövőben, hogy egyszer majd fényesebb legyen ez az érem. Generációváltás zajlik jelenleg a magyar birkózásban: a velem egykorúak elkezdték átvenni a stafétát a rutinos öregektől.

...a vallásról: Hiszek Istenben, itt lóg a kereszt a nyakamban, de vallásosnak azért nem mondanám magam. Nem járok hetente vasárnapi misére, karácsonykor viszont mindig ott vagyok a templomban, és imádkozni is szoktam versenyek előtt vagy után.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!