Szinkronúszó siker az Universiade-n
2013. augusztus 12.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Bronzérmet szerzett a magyar szinkronúszó csapat az Universiade-n. A kilenctagú válogatottból hárman Karunk hallgatói.

Szinkronúszó siker az Universiade-n

Július 6. és 17. között az oroszországi Kazany adott otthont a 27. universiade-nak. A versenyeken 27 sportágban, 150 nemzet 12000, felsőoktatási képzésben résztvevő sportolója indult. Idén először Magyarországot szinkronúszók is képviselték, ráadásul egyszerre két kategóriában is. Páros versenyszámban Kiss Julia és Fazekas Eperke indult. A lányok 2010 óta dolgoznak együtt, rövid- és hosszúprogramban is vízbe ugrottak.

A leglátványosabb versenyszámban, a kombinációs kűrben a duó tagjai mellett Blaskó Lili, Koltai Kinga, Kovács Zsuzsanna, László Réka, László Zsófia, Tringer Sára és Vándor Csilla képviselte hazánkat. A lányok közül hárman – Fazekas Eperke, Koltai Kinga és Tringer Sára – Karunk hallgatói és a BVSC sportolói.

Szinkronúszó siker az Universiade-n

A lányok kombinációs kűrjének témája a klasszikus balett és a modern hip-hop tánc volt. Zenéjében fellelhetőek Prokofjev Rómeó és Júliájának, Csajkovszkij Diótörőjének és a Street Dance című film betétdalának főbb motívumai.

A hazai közönség június 30-án a III. Hungarian Open-en csodálhatta meg az lányok programjait, közvetlenül az Universiade-ra való kiutazás előtt. Nem okozott meglepetést, hogy már a bemutatkozó is kitűnően sikerült, hiszen a válogatott a kűrrel a magyar bajnoki elsőséget és a Hungarian Open aranyérmét is begyűjtötte.

A kiváló oroszországi szereplést előrevetítette, hogy olyan csapatot tudott hazánk kiállítani, amelynek tagjai közül többen részt vettek a tavalyi eindhoveni Európa-bajnokságon. Az időközben megkezdődött vizsgaidőszak ellenére a sportolók intenzíven készültek a megmérettetésre, heti hatszor három órás edzést teljesítettek. A felkészülő munka kiterjedt a szárazföldi erősítésre, a nyújtásra, a precíz mozdulatok tökéletesítésére, illetve a vízi állóképesség növelésére és a programok hibátlan begyakorlására egyaránt.

"Egy nemzetközi színvonalú szinkronúszó csapat összeállítása mindig nehéz feladatot jelent a szakág vezetése számára, különösen akkor, ha egyetemi tanulmányokat folytató, azonosan magas tudású versenyzőket kell adott időre, közös munka keretében felkészíteni. Mivel a Budapesti Vasutas Sport Club (BVSC) több tehetséges egyetemista sportolóval büszkélkedhet, ezért az Universiade-ra kiutazó válogatott gerincét a BVSC sportolói adták, hozzájuk csatlakoztak az ORKA SE Fehérvári Szinkronúszó Egyesület versenyzői." - mondta el a felkészülést irányító Horváth Erika, a BVSC Szinkronúszó Szakosztályának vezetőedzője. Erika egyébként a válogatott vezetőedzője is volt több alkalommal, legutoljára a tavalyi Európa-bajnokságra készítette fel a válogatottat.

Köztudomású, hogy a házigazda Oroszország a nemzetközi szinkronúszás nagyhatalma, ezért a sporttársadalom kiemelt figyelme kísérte a szakág idei legnagyobb seregszemléjének számító szinkronúszó versenyszám eseményeit. Ráadásul a műúszás most került fel először a programra, így a magyar részvétel már önmagában is komoly sportértékkel bír, és sportdiplomáciai sikerként értékelhető.

A magyar együttes a házigazda Oroszország és Japán mögött végzett a harmadik helyen 78.070 pontszámmal. A lányok a magyar küldöttség ötödik érmét, és a harmadik bronzérmet szerezték meg.

Sok szeretettel gratulálunk!

szöveg és fotók: Tringer Ágoston

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!