Sporttörténelmet írt a TF-es hallgató a sí vb-n
2017. február 28.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Lesiklásban és szlalomban is magyar sporttörténelmet írt Kékesi Márton az alpesi sí-világbajnokságon. Pedig már nagyon fáradt volt, folyamatosan vérzett az orra, de az adrenalin vitte előre. A téli olimpián is hasonló tettre készül.

A svájci St. Moritzban rendezték az alpesi sí-világbajnokságot. A viadalon részt vett a 21 éves Kékesi Márton is, mi több, öt számban is rajthoz állt. Ha már így tett, nem is fogta vissza magát: kettőben is sikerült magyar sporttörténelmet írnia – olvasható redbull.hu-n.

Sporttörténelmet írt a TF es hallgató a sí vb n 1

Kétszer is történelmet írt © GEPA

„Super-G-ben kvalifikáltam magam a vébére, így abban például egyáltalán nem lehettem biztos, hogy lesiklásban is indulok. Arra egy magyar nagyon nehezen tud rákészülni, mert az edzéshez le kell zárni a pályákat. Merészség bevállalni, főleg, hogy ezen a pályán hat irgalmatlanul nagy ugrató volt, a rajt pedig egy szabadesés. Száz méteren keresztül mentünk egyenesen előre, ezalatt száznegyven kilométeres sebességre gyorsultunk fel. Mindezt több edzőfutamon teljesítettem, aztán az éles lesikló versenyre a köd miatt kicsit lejjebb vitték a rajtot, ami engem a kis súlyom miatt hátrányosan is érintett. Szabadesésben egészen jól gyorsultam a felső, laposabb szakasz előtt...”

Marci viszont bevállalta és ha már így tett, teljesítette a pályát, így ő lett az első magyar, akinek sikerült felnőtt-vb-n lesiklásban sikeresen célba érnie (az 52. helyen zárt, 8 mp-cel elmaradva a világbajnoktól egy 3 km-es, közel 800 méter szintkülönbségű extrém pályán).

A leglátványosabb és az óra szerint is meglepően gyors futamát az elsőként sorra került super-G versenyszámban láthattuk, de ott a befutás előtti izgalom és a rutintalanság miatt az utolsó, szépen kivitelezett ugrásból az utolsó előtti kapu mellett fogott talajt, így a jó menet csak szemre maradt az.

Ezt követte az alpesi összetett szám, amiben egy lesikló és egy műlesikló futam időeredményeit összegezték. Itt a lesiklásban is jobban teljesített, mint az előző, önálló futamban, a műlesiklásban pedig tovább javította a helyezését (43. a világ élmezőnyében).

Fő számában, a szlalomban is kiemelkedőt nyújtott: a 135 fős kvalifikációból csak 25-en juthattak a döntőbe, köztük ő is, méghozzá a 22. helyen. Úgy, hogy a második futamban egy korábbi világbajnokot is megelőzött. Előtte egyetlen honfitársunk sem jutott még tovább a selejtezőből a főfutamba.

„A döntő második futamában pedig csupán négy másodperccel maradtam el a győztes Marcel Hirscher mögött. Magyarként talán a legnagyobb fegyvertény a két döntőfutam stabil teljesítése, amire büszke vagyok, valamint a meneteket technikailag mindenki korrektnek ítélte. A vállalkozás megalapozottságát az is mutatja, hogy megúsztam sérülés nélkül, nem úgy, mint két éve Amerikában. Pedig a versenyen többször is jött a mentőhelikopter: az egyik barátom például súlyos nyaki sérülést szenvedett. Szerencsére nem bénult le, fel fog épülni.

Ebből is látszik, hogy ez egyértelműen egy extrém sport. Én is adrenalinfüggő vagyok.”

Ráadásul az, hogy összesen öt számban indult, kuriózum.

„Két hétig versenyeztem Svájcban. A végére már úgy elfáradtam, hogy állandóan folyt az orrom vére. De az adrenalin vitt előre.”

A Testnevelési Egyetem gyógytestnevelő és testnevelő tanári szakon másodéves hallgatója a szép eredmény kapcsán megemlékezett a nemrég balesetben elhunyt szövetségi kapitányról, Kovács Barnabásról is.

„Barna a vezetőedzőm, a mentorom és nagyon közeli barátom is volt egyben. Mindent megbeszéltünk egymással. Nem tudtam felfogni, hogy tényleg elment egy ennyire értékes ember közülünk. De mostanra már talán sikerült feldolgoznom, arra gondolva, hogy mellettem van. Leginkább a rajt előtt jelent meg a fejemben az ő határozott és buzdító alakja. Ez még erősebbé tesz, hogy további sikereket érjek el.”

Akár a jövő évi pjongcsangi téli olimpián is, ugyanis az Kékesi Marci következő nagy célja.

„Többek közt én is megkaptam a NOB támogatásával a MOB-tól az ösztöndíjat, ami hatalmas segítség a felkészülésemben. Magyarország eddig mindkét nemben egy-egy versenyzővel tudott részt venni az ötkarikás játékokon, most a férfiaknak talán két kvóta is lesz. Mindent megteszek, hogy kijussak az olimpiára már most. Ehhez a világranglistán kell minél jobb helyezést elérnem az alpesi versenyszámokban. Nehéz feladat, mert szeretnék világkupa-versenyeken is indulni, melyeken nem az olimpiai kvalifikáció, hanem a tapasztalatszerzés és a sportág közérdekű céljai teljesülhetnek inkább. Ezen kívül az egyetem is szigorú elvárásoknak kell megfelelnem. Én ezeket az egyéb feladatokat is éppen olyan fontosnak tekintem. Megtanultam a kihívásokkal szembenézni és a nehézségeket kitartással legyűrni. A sport erre nevelt. Szerintem az olimpián is el lehet érni hasonló eredményt.

Az első tizenötbe-harmincba nagyon jó eredmény lenne bejutni. Ugyanakkor a síversenyzésben a tehetség és a képességek mellett a körülmények is meghatározóak. Ha minden összejön, azt hiszem, tudok még meglepetést szerezni."

forrás: redbull.hu

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!