Fair Play Életműdíjat kapott Dr. Takács Ferenc
2018. március 21.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A múlt héten Ezüstgerely-díjban, míg a napokban Fair Play Életműdíjban részesül Dr. Takács Ferenc professzor emeritus, filozófus, testnevelő tanár, a Testnevelési Egyetem Társadalomtudományi Tanszékének korábbi vezetője. Mindez komoly elismerés az idén 80 esztendős kiváló pedagógusnak, amihez mi is gratulálunk. 

A Fair Play Életműdíjjal kapcsolatban a bizottság elnöke, Dr. Kamuti Jenő elmondta, hogy a tagok nemrég áttekintették az idei Fair Play-díjakra érkezett jelöléseket és úgy döntöttek, hogy dr. Takács Ferenc sporttörténész életműdíjban részesül.

„Az idén 80 esztendős Takács Ferenc professzor úr több mint fél évszázados egyetemi oktatói, szerzői és sporttörténészi munkássága során mindig is az olimpiai eszme elkötelezett híve volt, és a mai napig is ennek szellemében alkot. Könyveiben, tanulmányaiban, kutatásaiban, előadásaiban és saját személyes példáján keresztül az olimpia értékeinek bemutatása mellett a fair play szellemiségének terjesztése is meghatározó. Szakmailag nagyon felkészült, másoknak önzetlenül segítő szakember, akinek hatalmas szellemi gyűjteménye óriási érték az olimpiai mozgalom számára. Dr. Takács Ferencet a Magyar Fair Play Bizottság életmű kategóriában trófeával tüntette ki.” - tájékoztatta a MOB honlapját Dr. Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója, a bizottság elnöke.

Fair Play Életműdíjat kapott Dr. Takács Ferenc

Takács Ferenc a 75. születésnapján (Fotó: Magyar Olimpiai és Sportmúzeum)

A díjátadóra várhatóan májusban kerül majd sor. Reméljük, hogy Takács professzor úr egészségi állapota megengedi, hogy jelen legyen az eseményen. 

Takács Ferenc 1938. március 7-én született Szegeden. Tanulmányait elvégezve testnevelő tanár, filozófus; sportolóként elsőosztályú atléta, majd OB I-es kosárlabdázó is volt. 1985-től a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának, majd a Magyar Olimpiai Bizottság tagja. Tagja a Magyarok az olimpiai játékokon című kiadvány szerkesztőbizottságának. Meghatározó alakja az Ezüstgerely-díjazás kiírásának, kuratóriumának. 1964-től főiskolai tanársegéd, 1989-től egyetemi tanár; 1986 és 2003 között a Magyar Testnevelési Egyetem Társadalomtudományi Tanszékének vezetője. Előadásai mellett számtalan sporttal, olimpiai mozgalommal kapcsolatos tanulmányt jegyez, több könyv szerzője, társszerzője.

Az Ezüstgerely-díjas szerző Irodalom és testkultúra, valamint Az olimpiák kultúrtörténete című könyvét hétfőn, március 19-én mutatták be a Testnevelési Egyetemen. A méltatáson a Tanár Úr nem tudott jelen lenni, de a több mint 60 résztvevő, köztük kollégák, pályatársak és barátok méltatták Dr. Takács Ferenc munkásságát és kivételes személyiségét. 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!