Dr. Takács Ferenc kitüntetése
2018. május 16.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Rangos elismerésben részesült dr. Takács Ferenc, a Társadalomtudományi Tanszék neves professor emeritusa: a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Fair Play Bizottsága a Fair Play Művészet-Tudomány kategóriában Trófea kitüntetést adományozott neki! A május 14-iki ünnepélyes gálán dr. Farkas Péter, a MOB Fair Play Bizottságának tagja adta át a kitüntetést.
 
 
Takács Ferenc Szegeden született, önmagát egyszer úgy jellemezte, hogy afféle maga magát teremtő (self-made man) emberré tette a sors. A második világháborút követően a szegedi árvaházban nevelkedett, és sokoldalú sportember vált belőle, asztaliteniszezett, kézilabdázott, úszott, majd atletizált. Sőt mindeközben NB I-es szinten kosárlabdázott!
 
Testnevelő tanári végzettségét 1964-ben kitüntetéssel szerezte meg, négy évre rá az ELTE Bölcsészettudományi Karán filozófiából szerzett kitűnő minősítéssel diplomát. 1972-ben esztétikából doktorált, 1985-től a filozófiatudomány kandidátusa. 1964-től tanársegéd volt a Testnevelési Főiskolán, s mindemellett oktatott az Agrártudományi Egyetemen, az ELTE Jogi Karán, a Budai Tanítóképzőben, de tanított gyógytestnevelést Pestlőrincen, valamint Csepelen gyengénlátó kisgyermekeknek testnevelést. A TF Társadalomtudományi Tanszékének vezetését 1985-ben vette át, egyetemi tanári kinevezésére 1989-ben került sor.
 
Dr. Takács Ferenc kitüntetése (Takács Attila, Farkas Péter)
 
A díjátadón Takács Attila (b), a betegséggel küzdő Dr. Takács Ferenc professzor úr fia vette át a díjat Dr. Farkas Pétertől 
 
Különös érdeklődéssel tanulmányozta a sporttal összefüggésbe hozható társadalmi, illetve az egyéni magatartást befolyásoló hatásokat. Magyarországon az elsők között foglalkozott a fair play témakörével. Mindezt sporttörténeti és tudománytörténeti témák kidolgozásával bővítette tovább. Innovatív gondolkodására mi sem jellemzőbb, mint hogy a hazai szakirodalomban ő írt először a környezetrombolás és a környezetvédelem problémájáról, valamint az ő szerkesztésével és bevezető tanulmányával jelent meg az első magyar sportszociológiai könyv. Tanulmányai, szak- és ismeretterjesztő cikkei különösen nagy számban jelentek meg, számuk közel ezerre tehető.
 
Több, az általa művelt területeken működő tudományos társaság is tagjává választotta. Tagja volt továbbá a Magyar Olimpiai Bizottságnak, alelnöke a Magyar Olimpiai Akadémiának és elnöke az Ezüst Gerely Alapítvány Kuratóriumának. Munkásságáért számos kitüntetésben részesült. 
2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!