Büszkeségeink

Jó szereplés az Európai Egyetemi Játékokon

Tíz magyar érem, köztük egy TF-es született az Európai Egyetemi Játékokon (EEJ), amelyeket július 15-tól múlt szombatig rendeztek a portugáliai Coimbrában. 

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) beszámolója szerint a magyar csapat két arany-, egy ezüst és hét bronzéremmel zárt, így harminc ország közül a tizedik lett a rangsorban. A portugáliai eseményen 291 egyetem 3293 hallgatója – köztük nyolc magyar intézmény 78 sportolója – versengett 13 sportágban.

A magyar egyetemisták 3x3-as kosárlabdában, kosárlabdában, evezésben, kajak-kenuban, cselgáncsban és teniszben képviseltették magukat. Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) által szervezett események jellegzetessége, hogy nemzeti válogatottak helyett intézményi színekben induló csapatok vehetnek részt rajtuk.

A Testnevelési Egyetem 24 sportolóval képviseltette magát a portugál egyetemi városban rendezett eseményen. A TF-es indulók közül a legjobb eredményt Horváth Noémi érte el, aki bronzérmes lett női kajak egyes 500 méteren. A TF-es résztvevők eredményeiről hamarosan részletesen is beszámolunk. 

Jó szereplés az Európai Egyetemi Játékokon (Mocsai Lajos)

Mocsai Lajos Coimbrában (Forrás: mozduljra.hu)

Az EJJ eseményeibe a helyszínen, Coimbrában nyert bepillantást Mocsai Lajos egyetemünk rektora és Sterbenz Tamás általános rektorhelyettes, a MEFS alelnöke is ellátogatott a portugál városba. Mocsai Lajos a nemzetközi és az európai egyetemi sportszövetség, a FISU és az EUSA vezetőivel is tárgyalt a helyszínen és tájékozódott az egyetemi sport helyzetéről. A Testnevelési Egyetem rektora a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség elnökével, az orosz Oleg Vasilyevich Matytsinnel személyes megbeszéléseket folytatott, de a sportdiplomáciai és szakmai találkozók mellett rendszeresen kilátogatott a sporteseményekre is.     

A magyar delegáció az Európai Egyetemi Játékokon is népszerűsítette a 2024-ben Miskolcon és Debrecenben sorra kerülő EEJ-t, amelynek rendezését idén nyerte el a két város.

Jó szereplés az Európai Egyetemi Játékokon

A magyar küldöttség az EJJ helyszínén (Forrás: mozduljra.hu) 

A magyar csapat dobogósai:

 • Aranyérem:
  • Juhász Adrián, Simon Béla (Széchenyi István Egyetem), evezés, kormányos nélküli kettes
   Krémer Eszter, Polivka Dóra (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), evezés, kormányos nélküli kettes
 • Ezüstérem:
  • Szabó Bence, Szigeti Roland, Szlovák Rajmund, Fiala Balázs (Széchenyi István Egyetem), evezés, könnyűsúlyú négyevezős
 • Bronzérem:
  • Gagyi Barbara (Széchenyi István Egyetem), evezés, egypárevezős
  • Kiffer Dorina (Budapesti Corvinus Egyetem), evezés, könnyűsúlyú egypárevezős
  • Papp Gergely Márton (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), evezés, egypárevezős
  • Ocsenász Gergő, Sőnfeld Álmos (Széchenyi István Egyetem), evezés, kormányos nélküli kettes
  • Horváth Noémi Eszter (Testnevelési Egyetem), kajak egyes 500 méter
  • Kovács Márk (Szent István Egyetem), kajak egyes 200 méter
  • Varga Réka (Eötvös Loránd Tudományegyetem), cselgáncs, +78 kg.

Forrás: MTI

Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA),Európai Egyetemi Játékok,Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS),Portugália