Terbe Julianna csapatban ötödik a sakkolimpián
2018. október 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szeptember 23. és október 6. között a grúziai Batumiban rendezték meg a sakkolimpiát, amelyen ragyogó eredményt ért el a magyar női csapat: noha előzetesen a 13. helyre rangsorolták, végül az előkelő ötödik helyen végzett! Az öt tagú válogatottban szerepelt Terbe Julianna, aki a Testnevelési Egyetemen tanul, jelesül a sakkedzői levelezőn – vele beszélgettünk.

„Százötvenegy ország női csapata vágott neki a batumi sakkolimpiának, s az volt a célunk, hogy az első tíz között végezzünk – mondta Terbe Julianna. – Nagyszerű eredményt értünk el az ötödik hely megszerzésével, régen teljesített ilyen jól a magyar női csapat a sakkolimpián.”

Rajta kívül Hoang Thanh Trang, Gara Anita, Gara Tícia és Lakos Nikoletta szerepelt az együttesben, amelyben a legjobb teljesítményt Hoang Thanh Trang nyújtotta, mi több, ő az egész mezőnyt tekintve a második legjobb eredményt érte el. Csapatunk második legjobbja pedig Terbe Julianna volt, aki összesen nyolc partit játszott a viadalon, négyszer győzött, háromszor remizett s mindössze egy vereséget szenvedett.

terbejuli

Terbe Julianna (A kép forrása: mtk.hu)

„Van egy ikertestvérem, valamint egy bátyám, akire mindig is felnéztünk és felnézünk ma is, annak idején azért kezdtünk el sakkozni, mert ő is ezt csinálta – elevenítette fel az első lépéseket a rokonszenves versenyző. – Nagyon megszerettem a sakkozást, a teljesítményem és az eredményességem felfelé ível, még hosszú évekig szeretnék ezzel a sportággal foglalkozni.”

Sokan talán nem is gondolnák, mennyi erőt és kitartást igényel a sakkozás, amely természetesen nem csupán abból áll, hogy leülünk az asztalhoz és járatjuk az agyunkat.

„Igyekszem minden reggel kardiózni, valamint heti három-négy alkalommal erősítek – mondta ennek kapcsán Terbe Julianna. – Hogy más sportágat űzök-e? Nos, nemigen lenne rá időm, jóllehet előfordul, hogy a barátaimmal elmegyünk falat mászni vagy kosárlabdázni, sőt, időnként futballozunk is.”

De azért ő sem bánja, hogy annak idején a sakkozást leste el a bátyótól.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!