A TF-es Barka Emese: a vb-bronz és ami mögötte van
2018. október 29.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Ragyogóan szerepelt a budapesti birkózó világbajnokságon a magyar küldöttség, az egyik érmet Barka Emese szerezte: a Testnevelési Egyetem másodéves szakedzői hallgatója bronzéremmel zárta a versenyt! A 28 esztendős kiválóság immár háromszoros vb-bronzérmesnek vallhatja magát, no meg az Európa-bajnokságról is van már négy harmadik helyezése.

„Kicsit csalódott voltam az elődöntő elvesztése után, de kárpótolt, hogy utána kibirkóztam magamnak a bronzérmet – mondta érdeklődésünkre a sportoló. – Sok harmadik hely ide vagy oda, nem tartom magam bronzembernek, a jövőben is igyekszem minél jobb eredményeket elérni a szőnyegen.”

Különben is, tehetjük hozzá, az élet bármely területén kimagasló, megsüvegelendő teljesítménynek tekinthető, ha valaki a harmadik legjobb a világon.

A TF-es Barka Emese: a vb bronz és ami mögötte van

De vajon hogyan lett Emeséből birkózó? Elvégre olyan remek adottságokkal, mint amilyenekkel meg van áldva, számos más sportágban érvényesülhetett volna.

„Tulajdonképpen a véletlen műve, hogy birkózó lettem – mondta ennek kapcsán egyetemünk hallgatója. – Kiskoromban szertornáztam, majd a Vasashoz közel költöztünk. Apu azt szerette volna, hogy az öcsém birkózzon, de a csarnok közelsége miatt én is kíváncsi voltam, mi lehet odabent. Aztán úgy magával ragadott a környezet, a hangulat, hogy amikor megkérdezték, szeretnék-e versenyszerűen birkózni, rögvest igennel válaszoltam. Ennek már két évtizede – és egyetlen pillanatra sem bántam meg, hogy annak idején így döntöttem. Az élsportolás mellett természetesen a tanulmányaimra is kellő hangsúlyt fektetek, noha a sok edzőtábor miatt igencsak nehéz összeegyeztetni a versenyzéssel.”

Amikor Emesét arról faggattuk, milyen értékeket kapott a birkózástól, habozás nélkül kezdte sorolni: „Ez a sport megtanít a fegyelemre, valamint arra, hogy bármilyen körülmények között képesek vagyunk legyőzni saját magunkat, a félelmeinket, a nehézségeinket. Mindazt, amit meg tudok csinálni a szőnyegen, az élet minden területén hasznosíthatom.”

A TF-es Barka Emese: a vb-bronz és ami mögötte van

És ez legalább annyira értékes, mint egy-egy világbajnoki érem.

Gratulálunk!

fotó: nso.hu

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!