Malpighi-díjat kapott Dr. Koller Ákos
2019. április 24.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Jelentős elismerésben részesült Dr. Koller Ákos, a Testnevelési Egyetem professzora megkapta a Malpighi-díjat! Ezt a kitüntetést kétévente adja át az arra érdemes kutatónak az Európai Mikrocirkulációs Társaság a mikrocirkuláció és vaszkuláris biológia területen elvégzett kimagasló munkáért.

Malpighi díjat kapott Dr. Koller Ákos„Harminc évvel ezelőtt, 1989-ben fedeztem fel, hogy ha a mikroerekben (kb. 20 mikron átmérőjű) az áramlás megnő, akkor kitágulnak az erek, mint ahogyan a sodró patak kivájja a saját medrét – mondta megkeresésünkre egyetemünk oktatója. – Mivel sokaknak nem volt érthető, hogy az áramlás – ami nem egy erő – hogyan hathat egy élő szövetre az első cikkünket, annak idején elküldtem vagy öt szakújsághoz, de valamennyi visszadobta, mondván, hogy hát ez hülyeség. Természetesen nem ezt a szót használták, de ez volt a lényege. Amit nem realizáltak, lévén élettanászok, nem fizikusok, hogy az áramlás egy merev csőben csak úgy tud megnőni, hogy ha a folyadék sebessége megnő, az viszont már a nyírófeszültség változását okozza, amit az érfal érzékel. Aztán elfogadták az elsőt, majd a másodikat és további 50-et. Valószínű, hogy most ezért megkaptam meg ezt a világszerte nagy becsben járó elismerést. Ami öröm, hogy elismerték e mechanizmus fontosságát, és hogy kutatásaimhoz számos fiatal kapcsolódott az évek során, és nekik is sikerült tovább vinni ezt a gondolatot és számos cikket közölni, PhD-fokozatot szerezni.”

A sportolásnál óriási szerepe van ennek a mechanizmusnak, mivel ez kitágítja a szív és vázizom mikroereit, ezáltal a vérkeringés nagyon meg tud nőni, ezért a sportoló nagyobb fizikai teljesítményre képes.

A díj névadója, az itáliai Marcello Malpighi (1628–1694) a mikrocirkuláció atyja, ő fedezte fel a kapillárisokat, azt, hogy az artériás oldal össze van kötve a vénás oldalakkal, s azon mennek át a vörösvértestek. Ennek megállapításához a nem sokkal korábban felfedezett mikroszkóp segítette.

„Mondanom sem kell, kortársai nem fogadták el a keringésről alkotott felfedezését, és végül Angliában kapott elismerést” – tette hozzá Koller Ákos.

Koller professzor úrnak ezúton is gratulálunk!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!