A hihetetlen rubindiplomás Blanka néni
2019. június 17.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Huszonötöt letagadhatna életkorából a 94 esztendős rubindiplomás testnevelő tanárnő Blanka néni, aki Detroitból „ugrott haza” a Testnevelési Egyetem múlt héten tartott jubileumi diplomaátadó ünnepségére. 

Hetente három alkalommal az idősek tornafoglalkozásának lelkes résztvevője, hattal a századik előtt bizonyára ezért is örvend jó egészségnek a 94 esztendős Móczik Blanka, aki csütörtökön rubindiploma díszoklevelet vehetett át a Testnevelési Egyetem Központi épületében, az Athén teremben. Ilyen elismerésben azok részesülhetnek, akik hetven esztendővel ezelőtt fejezték be a tanulmányaikat az alma mater falai között, illetve tették meg az első lépéseket a testnevelő tanári pályán.

A hihetetlen rubindiplomás Blanka néni

Blanka néni valóban remek formában van! (Fotó: Vidor Gergely)

Blanka néni a frissességének és a jó kedélyállapotának köszönhetően akár 25 évet is a letagadhatna a tekintélyt parancsoló életkorából. Detroitban repülőre szállva, közel 7500 kilométeres utat megtéve „ugrott haza”, és most nagyon boldog, hogy rubindiplomával térhet haza Warrenbe, a lakóhelyére, egy Michigan állambeli kisvárosba.

Amerikai kaland

„Minden azért nem tökéletes, egy idő óta olykor kisebb-nagyobb egyensúlyzavarok lépnek fel, főleg, ha girbegurba talajon közlekedek. Ezért is vettem igénybe a detroiti repülőtéren, majd az amszterdami átszállásnál is kerekesszéket és asszisztenciát, mert így teljes biztonságban éreztem magamat – ismerte el a Szalay Péter, az SzPress munkatársának kérdéseire örömmel válaszoló testnevelő tanárnő, aki 1956-ban hagyta el Magyarországot, és telepedett le az első férjével együtt az Egyesült Államokban, ahol kezdetben a nagybátyja karolta fel. – Kalandos úton jutottunk el a tengerentúlra, de fiatalok voltunk, bátrak és életerősek. Jómagam ráadásul még szerencsés is, mert nem sokkal később hivatalos papírt kaptam arról, hogy a TF-en szerzett diplomámat elismerik, így az alsó tagozatos osztályokban szakmámnak megfelelő munkát végezhetek. Mondhatom úgy is, hogy talpra estem, és az óta is egyenesben vagyok.”

A hihetetlen rubindiplomás Blanka néni

A rubindiploma mellé egy szál fehér rózsa is járt Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajostól, a TE rektorától (Fotó: Vidor Gergely)

”Sokat köszönhetek annak, hogy a TF-en nagyszerű tanáraim voltak, nekem pedig a mozgás és a sport volt az életelemem – folytatta Blanka néni, aki külföldre távozása előtt előbb Pestszentimrén általános iskolában, majd Pestszentlőrincen technikumban tanított. – Nem voltam kiváló sportoló, de volt két nagy szerelmem, a torna és telente a lesiklás, amiben mindig az örömömet leltem. Amerikában a hatvanas évek elején a női tornát alig ismerték, amikor a gyerekeket elkezdtem tanítgatni a gerenda és a korlát tudományára, sokan kérdezték tőlem azt, hogy mi a csoda ez, talán csak nem a balett egyik új vállfaja?”

Jó kiképzést kapott

Nem csak tanított, hanem képezte is magát, ennek köszönhetően a Michigan Egyetemem tanári mesterdiplomát vehetett át. További sikerélményeket pedig azoknak a sportbemutatóknak a megszervezése jelentette a számára, amelyek sok gyerekhez hozták közel a tornát, ami manapság már olimpiai sikersportágnak számít az Államokban.

„Az átlagosnál valószínűleg szívósabb ember vagyok, talán mert jó csillagkép alatt születtem, a főiskolán pedig jó kiképzést kaptam, de ami a legfontosabb, szeretem az életemet és az embereket. Népes család – benne 15 dédunoka – és sok-sok barát vesz körül. Amióta elhunyt a második férjem, egyedül vagyok, de soha nem unatkozok. Naponta küldök és kapok e-mail üzeneteket, tudok a világ dolgairól, gyakran örvendezek a magyar sportsikereknek. A világért se mondanék le a tornafoglalkozásaimról, 94 esztendősen is gyakran ülök a volán mögé, mert errefelé autó nélkül nehezen boldogulnék, amúgy sem szeretek mások terhére lenni” – mondta befejezésül a rubindiplomás testnevelőtanárnő.  

Az ünnepségről hamarosan részletesen is beszámolunk, sok fotóval.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!