Mesteroktató, edző és édesapa egy személyben
2019. augusztus 26.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Eredményes nyarat zár Takács István, a Testnevelési Egyetem Küzdősportok Tanszékének elsőéves hallgatója, akinek edzője, egyben a tanára és édesapja, Takács Ferenc, a TE Küzdősport Tanszékének mesteroktatója.

Takács István júniusban megnyerte a birkózók Európa-bajnokságát, augusztusban pedig ezt megfejelve világbajnoki aranyérmet szerzett. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy edzője egyben a tanára és az édesapja, Takács Ferenc, a TE Küzdősport Tanszékének mesteroktatója.

„Megsüvegelendő teljesítmény két hónapon belül Eb-t és vb-t nyerni, utánpótlásban különösen nehezen kivitelezhető, mert eleve ritkán fordul elő, hogy ugyanazt a sportolót mindkét viadalra kiviszik. Nagyon büszke vagyok a fiamra – mondta megkeresésünkre Takács Ferenc. – Hogy milyen a kapcsolatunk? Nos, én nem szeretném elkövetni azt a hibát, amelyet sok más edző szülő, nem stresszelem magamat és őt sem a versenyeken. Elvégre mi történik, ha nem sikerül? Lesz következő viadal. Kiss Balázs és Korpási Bálint személyében van már világbajnok tanítványom, szóval nem hajszolom az eredményeket, ettől függetlenül nyilván örülnék, ha a fiam a felnőtteknél is érmeket szerezne Eb-n, vb-n és olimpián. Ha meg nem sikerül, akkor sincs tragédia, ugyanolyan hétköznapi életet élhet, mint mindannyiunk. Legfeljebb annyi különbséggel, hogy lesz belőle egy jó edző.”

Mesteroktató, edző és édesapa egy személyben (Takács István)

Hét éve nem látott siker a magyar birkózásban Takács István junior vb-címe (Fotó: origo.hu)

Egy év múlva Tokióban rendezik a XXXII. nyári olimpiát, Takács István azon még aligha lép szőnyegre, édesapját mindenesetre megkérdeztük, egy év távlatából milyen eredményekre számít birkózásban az ötkarikás játékokon.

„Először is ki kell jutni az olimpiára. De a férfiaknál kötöttfogásban két éremesélyt látok, a nőknél szintén.”

Néhány év múlva azért visszatérünk az olimpiás kérdéskörhöz és megkérdezzük, a 2024-es párizsi játékokon milyen szereplést vár a férfiaktól…

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!