TE-s remeklés a kettesfogathajtó világbajnokságon
2019. szeptember 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Egyéniben egyetemünk hallgatója, Hölle Martin áll az élen, csapatban pedig a csak TE-s versenyzőkből álló magyar együttes vezet a szombati maratonhajtás után a németországi Drebkauban zajló kettesfogathajtó-világbajnokságon.

A FEI kettesfogathajtó világbajnokságon, amely szeptember 15-ig tart, három TE-s hallgató is részt vesz: Hölle Martin, Osztertág Kristóf, Dobrovitz József elsőéves lovasedző hallgatók.

A nyitó számban, az első két nap zajló díjhajtásban egyéniben Hölle Martin remekül kezdett, komoly előnnyel vezette a versenyt az ausztrál Tor Van den Berge és a német Lars Schwitte előtt. A 82 fős mezőnyben ez valóban kiemelkedően jó eredménynek számított, de mint kiderült, lehetett fokozni a remek teljesítményt!   

TE-s remeklés a kettesfogathajtó világbajnokságon (Hölle Martin)

Dobrovitz József a 11., Osztertág Kristóf a 12. helyről várta a szombati folytatást, ami pénteken azt jelentette, hogy a magyar csapat az első helyen fejezte be a díjhajtást és komoly esély volt egy valóban szép világbajnoki összetett szereplésre. 

Hölle Martin a díjhajtás megnyerését követően szombaton a második számban is a legjobbnak bizonyult. A második Sandro Koalick hátránya 15 hibapont, míg a harmadik holland Stan van Eijk 18 hibapontra áll Höllétől. A meggyőző előnyhez az is hozzájárult, hogy a díjhajtás után második ausztrál Tor van den Bergének és a harmadik német Lars Schwittének nem sikerült a második szám, előbbi 63., utóbbi 41. lett a maratonhajtásban, így összetettben visszacsúsztak a 11., illetve a 6. pozícióba.

A másik két csapattag közül ifj. Dobrovitz József sem szerepelt rosszul, 19. lett a 82 fős mezőnyben, összetettben pedig négy pozíciót javítva már 7., ráadásul hátránya kevesebb, mint öt hibapont a dobogó alsó fokától. Osztertág Kristóf a középmezőnyben végzett 30. helyével, így egyet rontva 13. a vasárnapi akadályhajtás előtt. 

A csapatversenyben fölényesen vezet a magyar trió. Az együttesek legrosszabb eredménye mindig kiesik, így a magyarok előnye közel 15 hibapontra nőtt a németekkel szemben, akik az első szám után még csak alig több mint öttel voltak lemaradva.

Amennyiben Hölle és a magyar csapat is megvédi címét, úgy sorozatban negyedszer mind a két aranyérem Magyarországé lesz, erre pedig még nem volt példa a sportág történetében. Négy és hat éve az egyéni küzdelmet a 11-szeres világbajnok Lázár Vilmos nyerte.

Vasárnap az akadályhajtással zárul a vb. Érdemes szurkolni a Testnevelési Egyetem hallgatóinak, mert lehet, hogy két aranyérmet is "szállítanak" intézményünknek!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!