Teltházas Mark Spitz előadás a TE-n
2020. január 19.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Úszólegenda, szövetségi kapitány és egyetemi rektor közös előadás-sorozatban osztotta meg tudását a Testnevelési Egyetemen rendezett konferencián – a szakemberek a sikerek összetevőit vizsgálták.

Mark Spitz nem csupán a csütörtöki M4 Sport – Az Év Sportolója Gála díjat átadó sztárvendége volt, a kilencszeres olimpiai bajnok úszófenomén pénteken a Magyar Edzők Társasága, a Testnevelési Egyetem és a Magyar Sportújságírók Szövetsége közös konferenciáján is főszerepet kapott. A siker útja címet viselő szakmai beszélgetés nyitó előadásában az amerikai sportolólegenda – aki negyvenöt éve tart a világ különböző pontjain népszerű motivációs előadásokat – magával ragadóan mesélt pályafutásáról, döntéseiről, és adott nem csak a sportban hasznosítható életvezetési tanácsokat.

Teltházas Mark Spitz előadás a TE-n

Az Athén terem megtelt az előadásokra! (fotók: Vidor Gergely)

„Mindannyian keressük a sikerekhez vezető utat azzal, hogy meghallgatjuk mások történeteit, és elolvassuk eredményes emberek könyveit, de az úton személyesen kell végigmenni, megtapasztalni sikereket és kudarcokat, amelyekben egyaránt részünk lesz – hangsúlyozta előadásában Mark Spitz. – A legfontosabb kérdés, hogy milyen hamar tudunk felkelni a kudarcok után, és mit tanulunk belőlük. Az, hogy hová szeretnénk eljutni az életben, nem a szerencsén múlik – választás kérdése. Mások ugyan segíthetnek nekünk abban, hogy döntéseket hozzunk, de magunk vagyunk felelősek a döntéseinkért, amelyek meghozatalában proaktívnak kell lennünk.”

A korábbi világklasszis a sportsikerekkel kapcsolatosan kiemelte a mentális felkészülés jelentőségét; a vizualizáció, a vágyott győzelmek képzeletbeli megjelenítésének fontosságát. Hozzátette: egy eredményes sportkarrierhez egyaránt elengedhetetlen a bátorság, a hit az edző programjában és önmagunkban, valamint a felelősségvállalás.

Teltházas Mark Spitz előadás a TE-n

A siker témakörét körüljáró konferencián az előadás-sorozatnak helyet adó Testnevelési Egyetem rektora, Prof. Dr. h.c. Mocsai Lajos prezentációjában az edzői személyiség és a teljesítmény kapcsolatát vizsgálta. A korábbi sikeres kézilabda-mesteredző kiemelte, egy eredményes edzőnek szakmai kompetenciára, kapcsolatteremtő-képességre, karizmára, motivációs, problémamegoldó- és döntésképességre egyaránt szükség van, menedzsertípusúnak és jó pedagógusnak, példamutató személyiségnek is kell lennie, és folyamatosan törekednie kell a megújulásra.

„Az edzői tudás önmagában már kevés, hat-nyolc tudásterületen kell képességet fejleszteni ahhoz, hogy eredményt érjen el egy szakember” – mondta a TE rektora.

Teltházas Mark Spitz előadás a TE-n

Marks Spitz és Sós Csaba előadása is egyedülálló volt

Habil. Dr.Sós Csaba  a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, a Testnevelési Egyetem tanszékvezetője a magyar úszósikereinek hátterét világította meg. A szakember az úszósport hazai fejlődését a hetvenes évekig visszavezetve elmondta, a sportág alapfilozófiája az volt, hogy mások utánzása nem hozhat átütő sikert; egy saját rendszer felépítése és az innovatív gondolkodás alapozta meg a magyar úszás kiemelkedő eredményességét. Sós Csaba hozzáfűzte: a tradicionális tudás megőrzése, a magas színvonal

Teltházas Mark Spitz előadás a TE-n

A szakmai képzés és a sportágat jellemző sok munka garanciát ad arra, hogy a magyar úszósport sikerei fenntarthatók legyenek.

forrás: nso.hu | fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!