Kora reggel úszik a 92 éves vasdiplomás testnevelőtanár
2020. szeptember 28.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A kora reggeli balatoni úszásáról 92 évesen se mond le a TE vasdiplomás testnevelőtanára, aki 70 esztendővel ezelőtt végezte el a Testnevelési Főiskolát. Rádóczy Kálmán 35 éven át ingázott és szolgálta a tapolcai gimnáziumot, ahol a mai napig jószívvel emlékeznek rá. 

Amikor csak teheti és az időjárás is engedi, napját kora reggeli balatoni úszással kezdi, ahogy a vacsora után szertartás szerűen elfogyasztott három pohár borocskájáról se mondana le szívesen a 92 esztendős Rádóczy Kálmán, akinek nemrégiben postázta a Testnevelési Egyetem a vasdiplomáját. A Révfülöpön élő nyugdíjas tanárember büszke arra, hogy a kilencedik X-en túl is jó egészségnek örvend, korát meghazudtolóan friss és aktív, de olykor azt is tapasztalja, hogy a „belső motor” már  nem úgy ketyeg, ahogy régen. Jövőre lesz hetven éve, hogy elhagyta az Alma Mater falait, amelyet akkor még Testnevelési Főiskolának neveztek.

Kora reggel úszik a 92 éves vasdiplomás testnevelőtanár (Rádóczy Kálmán)

Rádóczy Kálmán élete a sport, ma is minden sportközvetítést megnéz a tévében 

Minden nap új kihívásnak számított

„Testnevelőként Mosonmagyaróváron mutatkoztam be, majd néhány hónapos katonai szolgálat után következett az a 35 esztendő, amit már a tapolcai gimnáziumban töltöttem el. Mindvégig örömömet leltem a hivatásomban, igyekeztem átadni a mozgás és a sport szeretetét a diákoknak.  Több volt nekem az az intézmény egy iskolánál, azt tekintettem a második otthonomnak, ahol minden nap egy új kihívásnak számított. Különleges élményt jelentettek számomra azok a napok, amikor a tanítványaimmal útra kelve megyei és országos atlétikai versenyekre indultunk. Soha nem éreztem nyűgnek a napi 34 kilométeres ingázást, de „ingyenjeggyel” a vasút vitt el a tanítványaimmal és versenyzőimmel minden olyan településre is, ahol versenyre kelhettek más iskolák diákjaival. Büszke vagyok arra, hogy négy tanítványom is a testnevelő tanári pályát választotta, nem léptek viszont a nyomdokomba a fiaim, akik ma már felnőtt emberek és önkormányzatok szolgálatában állnak” – mesélte Kálmán bácsi, aki hat esztendőn át a megyei művelődési osztály szakfelügyelőjeként is kiváló munkát végzett.

A tapolcai gimnáziumban úgy emlékeznek a tanári kar egykori meghatározó alakjára, mint a kitartás, a hívatástudat és a hűség példaképére. Tanítványai még mostanában is gyakran hívják meg az érettségi találkozójukra. Amikor majd elérkezik a következő összejövetel napja, büszkén mutathatja meg nekik a most átvett vasdiplomáját, és addigra talán még a rubintot is, ami azoknak jár, akik 70 esztendővel ezelőtt végeztek a testnevelésoktatás hazai fellegvárában.

A mozgás éltető ereje

„Nem olyan öregember vagyok, aki naphosszat lustálkodik, az egyik fotelből a másikba ül át, és nem hisz a mozgás éltető erejében. Isten tudja, hogy még hányszor találkozhatok a tapolcai gimnáziumban végzett diákjaimmal, mert a „ketyegő” néha kicsit rakoncátlankodik, de amíg koranyártól őszig reggel 7-kor az első vagyok a koros „sporttársaim” között, akik úsznak egyet a Balatonban, nincs okom a panaszra. Óvatos vagyok a vízben, csak addig merészkedek be, amíg leér a lában, és mindig a parttal páhuzamosan haladok. Az úszás és a napi 2-3 kilométeres gyaloglás tart karban, azt viszont bánom, hogy októbertől jövő nyárig csak a házban és a kertben foglalhatom el magamat. Kell a mozgás, mert jó az étvágyam, főleg akkor, ha paprikás csirke és galuska kerül az asztalra. Amióta eltávozott a feleségem, a kisebbik fiammal lakjuk a házat, megosztva a teendőket. Jól el tudom foglalni magamat a főzéssel, például egy zöldségleves és egy ínycsiklandozó reszteltmájas második fogás elkészítésével, máskor pedig olvasással, tévénézéssel és keresztrejtvényfejtéssel. Sokszor gondolok vissza a főiskolás éveimre, a vizsgákra és a kalandokra. Milyen szép lenne, ha egyszer még meglátogathatnám azt a helyet, ahol kitanultam a testnevelőtanári mestereséget, amelyet szerintem nekem találtak ki” – monda befejezésül a veterán pedagógus, akinek nincs kedvenc focicsapata, viszont minden sportközvetítést megnéz a tévében, az atlétikától kezdve a sznúkeren át egészen a vízilabdáig.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!