A fiatal sportolókat is veszélyezteti a magas vérnyomás!
2020. november 5.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A TDK-n elsőszerzős Pató Anna érdekes és fontos cikket publikált a Hypertónia és Nephrológia újságban, ami a két társaság hivatalos tudományos lapja. A kutatásokat a Testnevelési Egyetem hallgatója Prof. Dr. Koller Ákos segítségével tavaly végezte, amikor még csak első- és másodéves hallgató volt. A kutatások megerősítették azt a feltételezést, miszerint a magasvérnyomás jelentkezhet fiatal korban is, annak ellenére, hogy a vizsgált populáció tagjai rendszeresen sportolnak.

A fiatal sportolókat is veszélyezteti a magas vérnyomás! (Koller Ákos, Pató Anna)

Pató Anna eredményei kihangsúlyozzák a vérnyomás rendszeres mérésének fontosságát fiatalkorban is, ami csökkentheti a magas vérnyomás globális elterjedtségét, és megelőzheti számos szív- és érrendszeri betegséget. Ezen felül ez a cikk jó példa arra hogy érdemes a TDK-n részt venni és kutatásokat végezni. A teljes cikket a folyóirat engedélyével közöljük, az absztrakt alatt érhető el.

Bevezetés - Mintegy 100 éve tudott, hogy a tartósan magasabb vérnyomás (hipertónia) a vezető halálokot jelentő kardiovaszkuláris betegségek, pl. a szívelégtelenség, a szívinfarktus, a stroke, a vese- és a szem-betegségek legjelentősebb kockázati tényezője. Sajnos a hipertóniának egyik jellemzője, hogy sokáig észrevehetetlen marad, mindaddig, amíg már kialakult egy-vagy több szerv károsodása. Ezért nagyon fontos, hogy a szisztémás vérnyomást időről időre ellenőrizzük, elsősorban 45 éves kor felett. A magas vérnyomás elterjedtsége több mint 35% a magyarországi populációban. Újabb adatok felhívták a figyelmet arra, hogy a hipertónia megjelenhet fiatalabb korban is, bár kisebb gyakorisággal. Vizsgálatainkat a 2019. évi Májusi Mérési Hónap (MMM19), nemzetközi kampány keretein belül végeztük, amely a magasvérnyomás-betegségre és a populációs szintű, szisztematikus szűrés hiányára hívja fel a figyelmet. Feltételeztük, hogy a fiatal, látszólag egészséges egyetemi hallgatók körében is kialakulhat magas vérnyomás.

Módszerek - A vizsgálatokat a Testnevelési Egyetem hallgatói körében végeztük el (n = 33, 25 férfi, 8 nő). Az átlagéletkor 24,3 év volt (20-34 év). A vérnyomás mérésére egy automata vérnyomásmérőt (Omron MIT5) használtunk az egyének felkarjára helyezve, az irányelvekben rögzítetteknek megfelelően, nyugodt környezetben, ülő helyzetben. A méréseket háromszor megismételtük egyperces időközönként, és a három mérés átlagát statisztikailag elemeztük.

Eredmények - Az egyetemista populációban a következő vérnyomás értékeket (átlag ± SEM, 3 mérés átlagértékeiből) mértük: szisztolés 121,9 ± 14,4 Hgmm, diasztolés 75,1 ± 9,1 Hgmm, átlag 90,7 ± 10,9 Hgmm, míg a pulzusnyomás: 46,8 ± 5,3 Hgmm volt. Bár az átlag vérnyomások a normális tartományba estek, egyes egyéneknél magasabb értékeket is találtunk. A szisztolés vérnyomás 33% esett az emelkedett normális vérnyomás, ill. az 1. fokozatú hipertónia tartományába.

Következtetések - Ezek az adatok megerősítették azt a feltételezésünket, miszerint magasvérnyomás jelentkezhet fiatal korban is, annak ellenére, hogy a vizsgált populáció tagjai rendszeresen sportolnak, amely egy fontos megelőző tényező a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában. Ezek az eredmények hangsúlyozzák a vérnyomás rendszeres mérésének fontosságát fiatalkorban is, ami csökkentheti a magas vérnyomás globális elterjedtségét, és megelőzheti számos szív- és érrendszeri betegség kialakulását, beleértve agyvérzést, szívrohamot, veseelégtelenséget és mentális leépülést.

Nem minden fiatal, sportoló egyetemista él optimális vérnyomással.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!