Magyar Bianka: Le kell jönni a hegyről és újra meg kell mászni
2020. december 31.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Sorozatban a negyedik mérkőzését nyerte meg a női élvonalbeli kosárlabda-bajnokságban a TFSE-MTK, miután szerdán hazai pályán, a Városmajorban 82–64-re megverte az ELTE BEAC Újbudát.

Magyar Bianka vezetőedző együttesében Alisia Jenkins parádésan játszva 30 pontot és 15 lepattanót szerzett, vagyis erőteljes dupla duplát ért el, és ugyancsak kimagaslót nyújtott Bernáth Réka és Chanise Jenkins, előbbi 19, utóbbi 12 pontot dobott, s mindketten hat gólpasszt jegyeztek.

A TFSE-MTK az első negyedet hat ponttal elveszítette, a félidőben pedig egypontos hátrányban volt, a harmadik és a negyedik játékrészben aztán összesen 24 pontot engedélyezett riválisának (!), miközben 43 pontot szórt. A gárda 14 bajnoki mérkőzést követően megszilárdította helyét a 12 csapatos élvonalban, hét-hét győzelemmel és vereséggel várja a folytatást. A TFSE-MTK legközelebb január 3-án lép pályára, 18 órától a Cegléd otthonában igyekszik ötmeccsesre nyújtani győzelmi sorozatát.

A találkozó után a csapat vezetőedzőjét, Magyar Biankát kértük egy rövid év végi értékelésre.

Mitől lendültetek így bele az esztendő végére? 

Úgy gondolom, jó mentalitású csapat vagyunk. Mindenki jobban szeret nyerni, mint kikapni, de nálunk ez fokozottan is igaz. Valóban kellett egy kis idő, amíg belelendültünk a játékba, de meghatározó játékosok sérülése és a 2-3 naponta érkező meccsek is nehezítették, hogy felvegyük a ritmust. Tavaly heti egy meccsünk volt, ami nekünk jobban kedvezett, mert fiatal csapat vagyunk, fiatal stábbal és kellenek az edzések. Fel kellett állítanunk egy új stratégiát. Apró célokat tűztünk ki magunk elé, sokat kellett beszélgetnünk az új helyzetről, de mindez végül eredményt hozott. A négymeccses sorozat azért különösen örömteli, mert volt benne bravúr is, a Cegléd elleni találkozót annak számítom, mert reálisan a legjobb 4-5 közé várják őket a bajnokságban a szakemberek. Egy jó csapat a Cegléd – január 3. miatt is mondom -, ahogy a BEAC is az. Azonban most lendületet kaptunk és a BEAC ellen őrületes, szerintem a legjobb őszi játékunkkal tudtunk nyerni. Mérkőzésről-mérkőzésre lettünk egyre jobbak. Kicsit tartottam attól, hogy elfogy az erőnk, de ez nem történt meg. Sajnálom, hogy nem lehetnek nézők a találkozókon, mert szerintem egy szimpatikus csapat vagyunk, szerethetőek, de ez is a célunk. Reméljük, minél előbb tudnak majd a szurkolók is segíteni, mert egy-egy kemény meccsen ez sokat számíthat. Egyébként az idény elején talán ez is zavarta a stábot, fiatal edzők és játékosok alkotják a TFSE-MTK-t. Szükség van még a rutinszerzésre. 

Magyar Bianka: Le kell jönni a hegyről és újra meg kell mászni

A TFSE-MTK magabiztos teljesítménnyel zárta az évet (Fotó: Laufer László – archív)

Reálisan hova érhet most oda az alapszakaszban a TFSE-MTK? 

Most 6-7. hely környékén állunk, ezt meg kellene tartani. Szeretnénk szerepelni a rájátszásban, mert a COVID miatt az előző idényben ezt nem tehettük meg. Hiába jutottunk be, végül a rájátszás elmaradt. Onnantól nem gondolok előre, amúgy sem szeretek nagyon előre tervezni. Lépésről-lépésre haladunk, most is a január 3-ai Cegléd elleni meccsre kell gondolni. Csak arra, egyelőre! 

Mi az edzői célod 2021-re? 

Mindig jobb akarok lenni, mint tavaly és ez a csapatra is igaz. Nagyon jó eredményt értünk el az előző idényben a Magyar Kupa 4. hellyel és a bajnokságban. A szezon előtt is azt gondoltam, hogy kétszer olyan nehéz lesz, mint volt és ez be is igazolódott. Most már nem egy kis újonc csapat vagyunk, mindenki fokozottan készül ellenünk. A hullámvölgybe - el kell ismernem - azért ez is belejátszott. Le kell jönni a hegyről és újra meg kell mászni, ezt mondom magamnak és a lányoknak is. A hullámvölgy azonban arra is jó, hogy kiderült, ki áll mögöttem és ez erőt ad a jövőbeli munkára. Az a célunk, hogy velünk számolni kelljen. Legyünk kellemetlen ellenfél és egy kicsit tartsanak tőlünk. 

Nem szokványos, de edzői kívánságként teljesen méltányolható BÚÉK Magyar Biankától. A szakmai stábnak és a játékosoknak ezúton is gratulálunk a nagyszerű eredményekhez, és sikerekben gazdag, Boldog Új Évet Kívánunk!

Hajrá, TFSE-MTK!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!