Karácsonyi ajándék Pálinkás Józsefnek
2021. január 4.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Karácsony előtt egy nappal szép ajándékot vehetett át Pálinkás József, a Testnevelési Egyetem korábbi oktatója, kiváló kosárlabdaedző. Az Egyetem és A jó életminőségért alapítvány ősszel gyűjtést szervezett, hogy a drámaian megváltozott élethelyzetében – a mindenki által Jocóként ismert – volt kollégának támogatást nyújthasson.  

Pálinkás József kosárlabda-szakember édesapja nyomdokait követve testnevelő tanárként végzett 1976-ban a Testnevelési Főiskolán és tanársegédként a TF-en dolgozott tovább. Később elvégezte az Egyetem szakedzői szakát is. A tanítás mellett folyamatosan edzősködött, számos sikert elérve. Az egyetemi bajnokságokon sok jó, köztük több első helyezést ért el a TFSE csapataival, de amire többen emlékezhetnek: a magyar női kosárlabda-válogatottal négyszer is bronzérmes volt az Európa-bajnokságon (1983, 1985, 1987, 1991).

Munkájáról, edzői tevékenysége során szerzett tapasztalatairól több cikket jegyzett. Mintegy 320 kosárlabda-mérkőzés szakkommentátora volt az MTV és a SportTV csatornáin. 2006-ban kinevezték a TF Kerezsi Endre Szakkollégium igazgatójának. A kosárlabda mellett oktatott edzéselméletet, sportpedagógiát és gimnasztikát, 2009-ben egyetemi docensi kinevezést kapott.

 Karácsonyi ajándék Pálinkás Józsefnek

A múlt remek, ugyanakkor az apropó, amiért most szükség volt a támogatásra, igen szomorú. Pálinkás József egy gyógyszer mellékhatásaként elveszítette szeme világát.

Az Egyetem és A jó életminőségért alapítvány  2020 ősszén gyűjtést szervezett, hogy a kiváló szakembernek, megváltozott élethelyzetében támogatást nyújthasson. Az összegyűlt pénzből a terv szerint egy „beszélő” mobiltelefont kívánt vásárolni az Alapítvány. Ezt a látássérültek számára készített telefont a Pálinkás tanár úr már novemberben átvehette, de a sors úgy hozta, hogy a sikeres adományozás és egy véletlen hagyatéki tárgyalás eredményeként egy autót is sikerült megvásárolni az összegből, ami nagy segítségére lesz a közlekedésében. Fia mindenben segít neki, a kocsi üzembe helyezési költségét pedig Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor – az egyetem nevében – vállalta.

Karácsonyi ajándék Pálinkás Józsefnek

A telefon és a kulcs átadására december 23-án került sor. A vírushelyzetre tekintettel csak néhány adományozó és kevés kolléga, volt csapat- és edzőtárs, valamint barát volt jelen, amikor Mocsai Lajos és a gyűjtést fontos ügyként lendületesen szervező Dr. Nemes András jogász, az Alapítvány kuratóriumának elnöke aláírták az ajándékozási okiratot és átadták a gépjármű kulcsát Pálinkás tanár úrnak. 

Pálinkás Józsefnek Boldog Új Esztendőt Kívánunk!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!