Lőrincz Tamás immár négyszeres Európa-bajnok!
2021. április 28.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A kötöttfogásúak 77 kilogrammos súlycsoportjában szereplő Lőrincz Tamás, a Testnevelési Egyetem sportszervező szakán diplomázott élsportoló pályafutása negyedik Európa-bajnoki címét szerezte meg a hétvégén a birkózók varsói kontinensbajnokságán.

Lőrincz Tamás immár négyszeres Európa bajnok

Lőrincz Tamás (kékben) negyedszer lett Európa-bajnok (fotó: UWW)

A világbajnoki címvédő magyar klasszis pénteken a román Ilie Cojocarit, a horvát Antonio Kamenjasevicet és a fehérorosz Csimur Bergyiut is fölényesen verte meg, majd a négy között a vb-ötödik német Michael Felix Widmayert is könnyedén, 5–0-ra. A szombati fináléban az U23-as Eb-győztes török Yunus Emre Basar várt rá, aki nem tudott komolyabb ellenállást kifejteni Lőrincz korábbi riválisainál, a magyar csillag a technikai tushoz szükséges különbséget elérve diadalmaskodott.

„Tudtam, hogy két véglet várható: az a másfél év versenykihagyás, ami mögöttem volt, vagy nagyon jól sül el, vagy nagyon rosszul – hála Istennek, előbbi jött be. Mindenesetre örülök, ez elég jó visszajelzés volt, hogy nem felejtettem el birkózni – értékelt Lőrincz Tamás a Nemzeti Sportnak. –Kimondottan hiányzott már a versenyzés, az edzések jól mentek, és szerencsére az Eb-n is végig jó formában éreztem magam: dinamikus voltam, jöttek az akciók, szerencsére az elmúlt időben a lenti birkózásom is remekül összeállt. Nem volt egyszerű a mögöttünk hagyott időszak a bizonytalanság miatt: kicsit olyan volt az egész, mint amikor dolgozol, vért izzadsz, de közben nem tudod pontosan, miért. Rengeteg melót beletettünk ebbe a másfél évbe, és látszik is az eredménye – nagyon bízom benne, hogy ezt a formát sikerül átmenteni a nyári olimpiára is. Hogy világ- és Eb-címvédőként utazom Tokióba? Ezek nyilván óriási önbizalmat adnak, viszont nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minden viadal más. Az teljesen új verseny lesz: nem visszafelé kell nézegetni, hanem csak és kizárólag arra az egyre összpontosítani, és akkor nem lehet baj!”

További szép sportsiker a Testnevelési Egyetemen ugyancsak diplomázott, és jelenleg szakirányú továbbképzésre járó Kiss Balázsé, aki a kötöttfogásúak 97 kilogrammos súlycsoportjában ezüstérmet szerzett, a döntőben technikai tussal kapott ki a kétszeres világbajnok orosz Musza Jevlojevtől. A 38 esztendős magyar klasszis – aki 2009-ben világbajnok lett – minden bizonnyal pályafutása utolsó Eb-jén szerepelt.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!