Boczkó Gábor, a mesterszakos csapatvezető
2021. június 1.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Immár nem versenyzőként, hanem a csapatvezetőként, nem mellesleg a Magyar Vívószövetség sportigazgatójaként készül az olimpiára Boczkó Gábor. Világ- és Európa-bajnok, olimpiai érmes párbajtőrvívónk mindeközben a tanulást sem hanyagolja el, mi több, a Testnevelési Egyetem mesterszakos hallgatójaként már csak egy tantárgy eredményére vár a félév teljesítéséhez.

Boczkó Gábor, a mesterszakos csapatvezető

fotó: honved.hu

„A pandémia miatt a nyár elején ezúttal nem lesz Európa-bajnokság, így nekem sem kell utaznom, megfelelően el tudtam végezni ezt a szemesztert – mondta megkeresésükre a 44 esztendős kiválóság. – A képzésről összességében elmondhatom, hogy nincs kivételezés, de persze a tanárok tolerálják, ha halaszthatatlan sportszakmai teendőm van. A BSc-ről van olyan emlékem, hogy úgy jártam be órákra, hogy közben ki kellett szaladnom egy-egy tárgyalásra.”

A rokonszenves magyar csillag számára furcsa lesz a tavalyról idén nyárra halasztott olimpia, hiszen először fordul elő vele, hogy nem versenyzőként lesz ott az ötkarikás játékokon.

„Kétezertizenhét óta csapatvezetőként járok a világ- és Európa-bajnokságokra, de ez, ugye, olimpia lesz, minden más eseménynél fontosabb és rangosabb. Egy biztos, csapatvezetőként sokkal idegesebb leszek a pást mellett, mintha még azon versenyeznék.”

Boczkó Gábor hozzátette: a járványügyi helyzet, valamint az azzal kapcsolatos szigorítások miatt eleve furcsa olimpia elé nézünk, s nekik, no meg az összes sportolónak, sportvezetőnek, kísérőnek fel kell készülni az időnként óhatatlan vontatottságra, körülményességre, amelyet egyebek mellett a sorozatos tesztelések idéznek majd elő.

„A legfontosabb természetesen az egészségünk megőrzése, tökéletes figyelmet kell fordítanunk sportolóinkra, nehogy bármelyikük is az olimpia idején betegedjen meg – folytatta Boczkó Gábor.  – Ha minden rendben lesz, aminek érdekében mindent meg is teszünk, nos, akkor szép magyar eredményekkel kecsegtet a tokiói olimpia. A vívók kvalifikációs sorozata annyira nehéz, hogy aki sikerrel veszi, eleve éremeséllyel indul a játékokon, noha nyilván sok függ majd a sorsolástól, a napi formától és a szerencsétől. Kíváncsi vagyok, fiataljaink hogyan élik meg az olimpiai szereplés terhét, bízom benne, hogy mindannyiukat földobja majd a légkör. Kardcsapataink erősek, Siklósi Gergő ugyancsak erős, és valamennyi vívónk jól képzett versenyző. Nem szeretnék jóslásba bocsátkozni, de szerintem elvárható több érem megszerzése, köztük természetesen arannyal.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!