Jól bírja a nyomást az év legjobb TFSE-s női sportólójának választott Ekler Luca
2023. március 9.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A február 24-i téli diplomaosztó ünnepségen a TFSE igazolt versenyzői kategóriában a legjobb női sportolónak járó címet a TF paralimpiai bajnok atlétája, Ekler Luca vehette át, aki többek között arról beszélt honlapunknak, hogy az évek során megtanulta kezelni a rá nehezedő nyomást.

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem sportegyesülete, a TFSE egyik, ha nem a legeredményesebb versenyzője Ekler Luca, aki a 2021-es tokiói paralimpián aranyérmet szerzett távolugrásban, tavaly pedig 582 cm-es világcsúccsal lett első a T38-as kategóriában a párizsi Grand Prix-versenyen.

„Még ki kell találnom, hová teszem ki a tavalyi év legjobb TFSE-s női sportolójának járó oklevelet, ám annyi biztos: a többi elismeréshez képest ez kicsit más – mondta Luca megkeresésünkre. – Rendkívül megható, hogy az egyesületem számon tartja és elismeri a teljesítményemet, hiszen a hétköznapokban klubom jelenti számomra a biztos pontot és a támogatást. A díj annak tükrében is megtisztelő, hogy az utóbbi években egyre több eredményes versenyzőt ad a TFSE a hazai sportnak és a TF-nek.”    

Mivel tavaly elhalasztották a paraatléták világbajnokságát, Luca nem igazán számított rá, hogy ő kapja a legjobb TFSE-s női sportolójának járó címet. Pedig két világkupaversenyen is kiemelkedően teljesített, nem beszélve a hazai küzdelmekről. Ha valaki nem tudná, eláruljuk, hogy távolugrásban és 100 méteren tavaly egyéni csúcsot ért el.

Jól bírja a nyomást az év legjobb TFSE s női sportólójának választott Ekler Luca

A 2023-as év újabb kihívásokat rejteget, nem is akármilyeneket.

„Fontos év lesz az idei, hiszen kvalifikációs világbajnokságot rendeznek Párizsban, a 2024-es paralimpia helyszínén. Mindenféleképpen kvótát szeretnék szerezni, úgyhogy most főként ezen van a hangsúly. A jövő héten részt veszek egy fedett pályás megméretésen, utána azonban a szabadtéri versenyekre összpontosítok.”

Ilyen eredményekkel a háta mögött Luca már megszokta, hogy a szurkolók és a szakma egyre többet vár el tőle, ám az évek során megtanulta kezelni a nyomást.

„Egyedül én tudok nyomást helyezni a vállamra, senki más. Időbe telt, hogy elsajátítsam a technikát, amellyel kezelni lehet a másoktól eredő teljesítményelvárást. A titok egyszerű: összehasonlítom mások elvárását a saját várakozásaimmal, mérlegre teszem a kettőt, és átgondolom, hogy a külső elvárás nagyobb-e, mint amit én támasztok magam elé. Mivel tisztában vagyok a képességeimmel, én tudom a legjobban megítélni, mi a reális várakozás, így nem nyomasztom magam másokéval. A módszer elsajátításában sokat köszönhetek dr. Lénárt Ágota sportpszichológusnak, a TF oktatójának, akivel a 2019-es világbajnokság után kezdtem el dolgozni.” 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!